Šokantno: Tinejdžeri vode bordele s djecom: 'Počeo sam se prostituirati jer sam htio BlackBerry'

silovanje, djevojčica, saudijska arabija, prostitucija, djeca, djed, silovanje, unuka, Slavonija, strava i užas, djevojčica, životinje
Točnije, s djecom koja podvode djecu. Svodnice su najčešće vrlo mlade djevojke, tinejdžerke koje za seks prodaju malu djecu. Kad ta djeca porastu i sama postaju svodnici drugoj djeci i problem raste vrlo brzo. Klinci se okupljaju u napuštenim kućama, tamo organiziraju tajne bordele a oni koji vladaju zarade i protuvrijednost od 20-ak tisuća kuna, pravo bogatstvo u siromašnim gradovima gdje se taj užas širi.

Neki tinejdžeri toliko su se saživjeli s prostitucijom da nabavljaju automobile, nude prijevoz klijentima i plaćaju druge tinejdžere da im budu tjelohranitelji i voditelji bordela s djecom. Prema dosadašnjim spoznajama indonezijske policije, djeca se zaista organiziraju sama, iza njih ne stoje odrasle osobe. Prije dvije godne u Indoneziji nije bilo nijedne prijave o djeci-svodnicima.

Njihov Nacionalni odbor za zaštitu djece sada ima podatke o 21 djevojci u dobi od 14 do 16 godina uhićenog zbog organiziranja i poticanja prostitucije, vjeruje se da ih je puno više, zovu ih "mamis". Detektivi koji rade na takvim istragama kažu da je ova forma dječje prostitucije i ranije postojala ali u minimalnim brojkama, dok se sada razvija jer su uvjeti povoljniji nego ikada, sva djeca imaju mobitele i pristup društvenim mrežama i mogu lako i brzo organizirati posao, pronaći klijente i provoditi transakcije.

Nema više stajanja na uglovima mračnih ulica u minicama i štiklama i bježanja od policijskih racija. "Najgore je kad vidie 11-godišnjake, 12-godišnjake koji ulaze u to" ispričala je australskim novinarima Leonarda Kling, predstavnica neprofitne organizacije za borbu protiv traffickinga Terre des Hommes, "Pomislite, cijela budućnost koja stoji pred tim djetetom jednostavno je bačena u prazno."

Associated Press objavio je priču o 17-godišnjoj Chimoy, koja vodi mali lanac dječje prostitucije i ponosno razgovara o svom poslu pušeći cigaretu, kao da je poslovna žena od 30tak godina. Intervjuirali su nekoliko djece koja sudjeluju u prostituciji u Džakarti i njihove izjave objavili pod nadimcima. Većina djece koja su danas svodnici počela su se prostituirati na nagovor svojih starijih prijatelja ili rođaka, već prije svoje 11-te godine.

U nedavnoj raciji u gradu Surabaya na istoku zemlje 15-godišnjakinjja je uhićena kad je pratila tri druge tinejdžerke na dogovor s klijentima u jednom hotelu. Glasnogovornik lokalne policije rekao je da je djevojčica zarađivala od 10 maloljetnih prostitutki, prijateljica iz razreda, s Facebooka, a među njima je bila i njezina starija sestra.

Uzimala im je 25 posto zarade, a usluge su naplaćivale od 50 do 150 dolara. Biznis je vodila preko popularne usluge BlackBerry Messenger i zarađivala oko 400 dolara mjesečno.

Klijente je snimala u shopping centrima i u restoranima. "Vodila je posao kao prava profesionalka" - rekao je glasnogovornik policije. Trafficking i seks turizam desetljećima su jedan od tipičnih biznisa za Indoneziju. Na otočju živi 240 milijuna ljudi, kroz njega prolaze milijuni turista, korupcija cvjeta, zakoni se labavo provode i lokalna kultura obeshrabruje prijavljivanje seksualnog nasilja jer se obitelji srame i ne vjeruju sustavu.

UN-ova Međunarodna organizacija rada procjenjuje da u toj zemlji 40.000 do 70.000 djece godišnje postaju žrtve seksualnog iskorištavanja. Najveći dio tog kriminala nose odrasli, ali siromaštvo i konzumerizam čine svoje, sirotinja gleda u srednju klasu i želi njezine simbole, gadgete, dizajnersku odjeću, automobile. Indonezija je jedno od najzaluđenijih društava kad su u pitanju društvene mreže, otamo dolazi najviše korisnika Facebooka i Twittera.

Dječak Daus kojega su intervjuirali novinari Associated Pressa ispričao je da se počeo prostitutirati sa 14 godina jer je htio smartphone. Otac mu radi u tvornici i prodaje na ulici i jedva se prehranjuju, a Daus je redovnih seksom sa tri žene u 30tima i 40tima počeo zarađivati 400 do 500 dolara mjesečno.

"Nisam to htio raditi ali morao sam imati BlackBerry" rekao je. "Ako nemamo BlackBerry isto nam je kao da nemamo ništa, svi nas prijatelji ignoriraju." Ali puno veći problem od novca kad je dječja prostitucija u pitanju su, naravno, disfunkcionalne obitelji. Poligamija je raširena pojava, tisuće žena jedva prehranjuje djecu dok im muževi brinu za svoju drugu obitelji, onu koja im se više sviđa. Djeca koja ulaze u taj svijet u pravilu su zapuštena ili su ih zlostavljali kod kuće.

Djeca koja završe na ulici čvrsto se povezuju s drugom djecom koja su istoj nevolji. Formiraju vlastite male obitelji, iznajme sobu ili stan i vrlo često se jedno dijete u skupini nametne kao vođa, sve češće kao svodnik jer nemaju od čega živjeti. Najčešće svodnik postaje dijete koje se već prostituiralo ili mu je sekualno nasilje poznato iz vlastite obitelji. Uzimaju proviziju u novcu ali često i u drogi ili alkoholu.

Nova zabrinjavajuća pojava su djeca-svodnici koja dolaze iz obitelji koje imaju novca, uzdržavaju ih normalno i ne znaju čime im se djeca bave. Neka djeca-svodnici ponašaju se kao glave obitelji, ne uzimaju postotak od djece koju prostituiraju već uzimaju dio za kupovanje hrane i odjeće, plaćanje režija i liječnika.

Klijenti preko SMS-a ili telefonski traže određeni tip djevojčica ili dječaka, ponekad se djeca oglašavaju na Facebooku preko fotografija ali trude se sakriti kakve usluge zapravo nude. Chimoy je ispričala da je od jednog klijenta za nevinost djevojčice naplatila 2000 dolara, BlackBerry i motocikl.

Sve je, kaže, dala djevojčici a sebi zadržala 500 dolara. Indonezijska policija traži savjete od japanskih kolega, jer se tamo slična forma prostitucije razvila puno prije smartphonea i društvenih mreža. Školarke su ostavljale svoje brojeve telefona u telefonskim govornicama na željezničkim postajama i klijenti su tako dolazili do njih.

U Dominikanskoj Republici 13-godišnjaci prostitucijom zarađuju više od svojih profesora i prodaju se za sve, od gotovine do vožnji automobilom i mobitela.

Na Tajlandu i Filipinima tinejdžeri za novac izvode striptiz pred web kamerama, a u Kanadi je nedavno počelo suđenje srednjoškolki koja je preko Facebooka mamila 13-godišnjakinje u prostituciju. Aktivisti koji spašavaju takvu djecu kažu da treba uvijek imati na umu da dijete ni u kojem slučaju ne može pristati na prostituciju, da je ono uvijek žrtva, i onda kad je svodnik i da sva djeca uključena u taj grozni biznis trebaju jednaku i hitnu pomoć.

jutarnji.hr