Slastice mlade Ljubušanke obišle su cijeli svijet

Ivana Čuljak, gastri influencerica, slastice

Jedna od najpozitivnijih osobnosti na domaćoj gastronomskoj sceni, slastičarka Ivana Čuljak, ovih dana osvaja nepca posjetitelja zagrebačkog adventa. Njezine slastice, tartovi koji dolaze u nekoliko varijanti, iznenađuju na čak nekoliko razina. Osim što izgledaju kao da su upravo izašli iz kuhinje ponajboljih restorana, okusi koje je Ivana Čuljak, poznatija kao Chulo, upakirala u svoje slatke zalogaje daleko su zanimljiviji od većine ponude s ovogodišnjih kućica. Upravo zato, posjetili smo Ivanu na kućici Bazaar by Botanica Garden, na kojoj s ekipom koja priprema vruće koktele, poslužuje svoje tartove pod imenom svog dugogodišnjeg brenda Neka jedu kolače.

Ivana Čuljak,gastri influencerica,slastice

Već sama njezina pojava i osmijeh koji ne skida s lica osvojili su nas na prvu, a zatim nam je Chulo otkrila i ponešto o slatkoj turneji svijetom, mjestima na kojima je radila i što ju je to dovelo do adventske kućice.

Diplomirana ekonomistica, osim što je odmah po završetku faksa odlučila pobjeći što dalje od statistike i drugih kompliciranih pojmova, pojavila se i u jednoj od sezona domaće inačice Masterchefa, a ubrzo nakon toga, jednoga dana, otkrila nam je, samo je odlučila krenuti put Meksika.

"Po dolasku u Meksiko isprva nisam mogla pronaći posao, najveći razlog tome je bilo to što nisam pričala jezik pa sam došla na ideju da prodajem svoje kolačiće na tamošnjim ulicama. I upalilo je. Meksikanci su poludjeli za mojim kokos kuglicama, a zatim sam dobila i ponudu za posao u jednom restoranu. Ostalo je slatka povijest", prepričava nam nasmijana Ivana.

Po povratku iz Meksika, na red je došla splitska Bokeria u stvaranju čijeg je imena Ivana dala velik značaj. Njezine su kreacije, usudili bismo se reći, oblikovale tadašnju ponudu na toj, sada već prepoznatoj splitskoj adresi, no kako je i sama nemirnog duha, priznaje, nove su je avanture zvale dalje već nakon godinu dana.

Ivana Čuljak,gastri influencerica,slastice

"Nakon Bokerije radila sam u jednoj od pet najboljih slastičarnica na Novom Zelandu, tamo sam puno znanja pokupila od nekih poznatih imena iz svijeta gastronomije. Nakon toga, otišla sam u Ekvador i Kolumbiju, upoznala tamošnje ljude s našom domaćom gastronomijom pa se još malo ispunjenija vratila kući svom brendu Neka jedu kolače."

Upravo su pod tim imenom prepoznate njezine šarene torte, kolači koji već na prvi pogled ostavljaju bez daha i oni u kojima bismo, bez imalo pretjerivanja, voljeli uživati za doručak, ručak i večeru – baš svaki dan. I upravo je to jedan od razloga koji nas je i izvukao iz toplog stana i natjerao u gužvu na Strossmayerovom trgu. Tamo, naime, Ivana posjetiteljima nudi tri divna, izgledom nježna, a okusima raskošna tarta – onaj koji spaja čokoladu, naranču, kardamom i orahe, onaj u kojem se jabuka, uz lješnjake i cimet, slavi na najljepši sezonski način te onaj koji garantirano oduševljava baš svakog tko ga isproba, tart od malina, ruže i bučinih sjemenki.

Pitali smo je kako i zašto je odlučila zimske dane uz toplu pećnicu u svom zagrebačkom stanu zamijeniti za one provedene na zimskoj hladnoći, ispod adventskih lampica te kako je do suradnje s ekipom iz A Most Unusual Gardena došlo. Na kraju, sasvim spontano, otkrila nam je i planove za budućnost.

"Razmišljala sam da ove godine ponovno odem raditi vani, no moj dragi prijatelj Darko Kontin rekao mi je da ostanem jer i ja trebam Hrvatskoj. Dugo sam o tome razmišljala, a onda je stigla nagrada za gastro influencera godine i to mi je bila nekakva potvrda da svakako trebam ostati.

Onda sam ovog ljeta srela moje prijatelje iz A Most Unusual Gin Gardena. Sjeli smo na kavu i zaključili da bi trebali napraviti nekakvu suradnju. Kako mi je njihov prostor i cijeli koncept jednostavno predivan, odmah sam pristala. Tako sam dobila mali prostor u sklopu A Most Unusual Gin Gardena gdje danas radim svoje slastice za našu bajkovitu kućicu na Fuliranju. Nakon Adventa ću također za njih raditi deserte u sklopu svoje male, uskoro otvorene slastičarnice "Neka jedu kolače", a u koje će biti uključeni njihovi Botanica začini, na koje bih voljela staviti naglasak upravo zato što smatram da rade super stvari i stvaraju jednu lijepu priču.

Mislim da bi svojim desertima na jako lijep način mogla zaokružiti priču koju njeguju A Most Unusual Garden, Botanica začini i, na kraju krajeva, moj brend Neka jedu kolače", najavila nam je novi projekt Ivana Čuljak i suradnju koja bi se, nakon ove adventske, trebala dogoditi već ovog proljeća, piše buro247.

I baš kad smo pomislili da je to sve čime se ova simpatična slastičarka bavi, Ivana nam je otkrila kako, kad ne priprema neodoljive slastice za posjetitelje Fuliranja, pretvara se u putujuća pastry cheficu. Tako često sa svojim slasticama gostuje u poznatim domaćim restoranima, a na posljednjem takvom projektu, u Restoranu kod Barića u Grudama večeru za goste pripremala je uz velika imena domaće gastronomije, Davida Skoku, Igora Gudca i Ivanu Bekavac.

Nakon slušanja njezine priče i nemalog broja iskustva koje Ivana Čuljak skriva u svojim prstima, priznajemo, još se više veselimo njezinim novim projektima, a najviše interesa svakako je probudila najavom svog vlastitog slatkog carstva sa zagrebačkom adresom. Jedva čekamo!