Situacije koje u vezi ne zaslužuju kompromis

Svađa
Ponekad je potrebno da napravite kompromis i uradite nešto onako kako bi partner želio, ali postoje situacije u kojima ne treba da popustite. Otkrivamo gdje je granica.

Na početku donošenja neke odluke koja uključuje određenu žrtvu, bitno je da razmotrite vidite li vašu zajedničku budućnost. Ako je odnos za vas pravi i osjećate da i partner to misli, onda bi trebalo da razmišljate o žrtvovanju u korist partnera.

"Kompromisi u vezi su izuzetno važni, ali mora da se napravi granica dokle popuštamo. Jasno je da dokle god nas nešto ne ugrožava i u tome ne gubimo sebe, onda je u redu praviti kompromis", kaže za "24 sata" psihoterapeut Nikola Krstić.

Konstantno vas laže

Ne treba pristati na to da vas partner konstantno laže i da vi na to šutite. Važno je da otvoreno popričate i saznate zašto to radi, objašnjava Krstić.

Posesivnost i patološka ljubomora

Ukoliko vas partner prati, provjerava, prisluškuje ili vam brani izlaske s prijateljima i želi da svoje vrijeme posvećujete samo njemu - to je kompromis koji nikada ne bi trebalo da napravite, ma koliko bili zaljubljeni.

Kontrola financija

Partner kontrolira sve financije, i vi im nemate pristup bez njegove dozvole. Ovo je u redu samo ukoliko ste jako rastrošni, pa ste zajedno napravili dogovor da on vodi brigu o novcu. U svakoj drugoj situaciji, to jednostavno nije u redu.

Nasilje

Zbog održanja veze, ovo je kompromis koji nikada ne treba da napravite. Nasilje je nedopustivo.

Ljepota i zdravlje