Saznajte zašto veze najčešće pucaju u prosincu

18.12.2011

Dvadeset posto parova u prvoj je polovini mjeseca već pomislila na razlaz, daljnjih dvadeset pribojava se da njihova veza neće izdržati do Nove godine – to je posljedica stresa koji nosi priprema za blagdane.

Božićni blagdani su dani kojima se mnogi vesele cijele godine. No nije rijetko ta tek u prosincu shvatimo kako traumatična može biti sezona blagdana. Kombinacija potrošnje novaca koje u stvari nemamo i obiteljske pripreme i kupovanja mogu biti zbiljska tempirana bomba za razaranje skladnih odnosa.

Nova studija, koju prenosi Daily Mail, potvrdila je da je prosinac mjesec s najviše stresa za parove. Jedan od pet parova u prošla je dva tjedna počeo razmišljati o razlazu.

Anketa na tri tisuće Britanaca pokazuje više svađa u pretpraznično vrijeme negoli u ijedno drugo doba godine. Zabrinutost zbog novca, problemi s organizacijom obiteljskog života i previše obaveza su glavni razlozi razmirica. Zatim slijede razmirice koliko ćemo novaca uzajamno potrošiti na sebe i na djecu te nedostatak vremena i pažnje jednih za za druge.

Rezultati predblagdanskog presinga su fascinantni: 20 posto anketiranih parova u prvoj je polovini mjeseca ozbiljno razmišljalo o razlazu, dok se sljedećih 20 posto pribojava da njihova veza neće izdržati do Nove godine!

Deborah Jeff, voditeljica udruge koja je poduzela istraživanje, zaključuje: 'Ako je veza već ionako u krizi zbog slabe komunikacije ili manjka vremena koje imamo jedni za druge, to će još više doći do izražaja u mjesecu kada se, u želji da ugodimo bližnjima i bliskima, pretrpavamo obavezama. Stres blagdana može učiniti da parovi zaborave sve pozitivne strane svojih veza.'

Novac je glavni razlog nesuglasica i okršaja. Obaveze posjeta bližnjima drugi je u nizu uzroka, a slijedi neravnopravno preuzimanje obaveza za pripreme. Blisko tome, kuhanje i pripreme za goste također su rizična situacija.

Druge uobičajeni okidači prosinačkih svađa za uključuju veću količinu alkohola koji se ispije na brojnim božićnim zabavama, novci koji se potroše na darove za djecu, a pravi mali rat mogu pokrenuti čak i tako jednostavne stvari kao aranžmani u domu ili kićenje božićnog drvca. Dvanaest posto nesretnih parova priznaju da se svađaju cijelo vrijeme tijekom blagdana. Gotovo jedan od pet parova već je sad zlovoljno jer predviđaju svađe koje će imati sa svojim partnerom. Za 23 posto ispitanih parova svađe su prelile čašu, pa razmišljaju od prekidu za vrijeme prosinca. Čak trećina tvrdi da im se sviđa biti single za vrijeme blagdana. U potrazi za savršenim Božićem i u želji da usrećimo puno ljudi često partneri završe zanemarujući onog drugog ili u lošoj komunikaciji.

Pokušajte održati osjećaj perspektive i budite spremni na kompromise, pa vaš odnos ne mora biti žrtva ovih blagdana, savjetuju psiholozi. Izdržite blagdane i planirajte nešto u čemu ćete samo vas dvoje uživati kad prođe praznični stres, piše Daily Mail.

20 najčešćih povoda za svađe u prosincu
1. Nedostatak novca
2. Posjet roditeljima partnera
3. Nedovoljna pomoć u kućanstvu
4. Kuhanje i priprema za goste
5. Posjet prijateljima i obitelji
6. Kupovanje hrane
7. Odluka koliko novaca potrošiti na djecu
8. Trošenje previše novca na onog drugog
9. Koliko bi dom trebao biti zagrijan
10. Beskonačno pranje jer se ništa neće osušiti
11. Predugo dotjerivanje
12. Ne obraćanje dovoljno pozornosti na partnera
13. Previše alkohola na zabavama s prijateljima
14. Osjećaj partnera da je predebeo ili neprivlačan
15. Nedostatak seksa jer je jedan od partnera umoran
16. Odluka tko će voziti
17. Neprimjerene primjedbe pred gostima
18. Previše pića na uredskim zabavama
19. Činjenica da je dom stalno pun gostima
20. Manje vremena provedenog zajedno zbog posla i društvenih obaveza

izvor: tportal.hr


Tagovi: sex žena partner veza
loading...