S trbuhom do zuba na ispit

Zbog toga, na određen način, i ne čudi to što imamo slučajeve trudnoće za vrijeme školovanja. Najveći broj, ako ne i sve takve trudnoće, događaju se neplanirano. Iz toga proizlazi da su takve trudnoće i neželjene, a također i da su djevojke i njihovi partneri sasvim nespremni na takvu trudnoću.

„Mladi su u prvom redu psihički nespremni, ali ne treba zanemariti ni materijalnu dimenziju, jer u slučaju trudnoće materijalne potrebe značajno se uvećavaju, a partneri najčešće nemaju niti stan, niti posao“, objasnio je psiholog Marko Romić.

Dodao je kako mladi nerijetko naiđu na osudu i odbacivanje, kako svoje najuže obitelji, tako i šire zajednice. Tako se, u slučaju trudnoće za vrijeme školovanja, partneri, a ovdje posebno želim naglasiti djevojke, nađu u situaciji pojačane potrebe za potporom, kako onom psihološkom, ljudskom, društvenom, tako i za onom materijalnom, a u stvarnosti, obično, ne samo da ne dobiju tu potrebnu pojačanu potporu nego, najčešće, ostanu i bez one potpore koju su prethodno, prije trudnoće imali.

„Trudnoća za vrijeme školovanja donosi mnoštvo promjena, kako na psihičkome planu, kod trudnice i njezina partnera, tako i na planu organizacije njihova života, nameću se nove, veće potrebe i zahtjevi, a sposobnosti, mogućnosti i kapaciteti da se udovolji svemu tome ostaju isti ili su smanjeni“, kazao je Romić.                         
Problem predstavlja i naš društveni sustav, norme, standardi i običaji, naš mentalitet, nažalost, ne ostavlja gotovo ni malo prostora za razumijevanje i potporu osobama s neplaniranom ili neželjenom trudnoćom. Iako smo mi zajednica koja sebe voli vidjeti kao izrazito humanu, iako se volimo predstaviti kao dobri vjernici i štovatelji Boga i čovjeka, ipak je previše onih koji se u slučajevima neplaniranih trudnoća ponašaju više nego neljudski, više nego bezbožno, kako prema trudnici, tako i prema tom novom životu koji ona donosi na svijet.

„Želim naglasiti kako imam dojam da i jako veliki broj mladića čijom 'zaslugom' se dogodila takva trudnoća, pokazuje nerazumijevanje, odbacuje i djevojku i svoje dijete, bježi od vlastite odgovornosti. Ima, naravno, i pozitivnih primjera, ali u puno manjem broju“, izjavio je Romić.Potpora obitelji od ključne je važnosti za održanje trudnoće, za razvoj djeteta i kasnije funkcioniranje obitelji koja je imala neplaniranu trudnoću.

Matea Bulić/pogled.ba