Razvod kod većine izazove ovo 'razarajuće' stanje - naučite ga kontrolirati

Prvi korak je osvijestiti ljutnju u sebi i odlučiti nešto poduzeti u vezi nje, a drugi je početi upravljati svojim bijesom. Evo nekoliko tehnika koje predlaže portal YourTango:

• Smijeh. To je veliki lijek za ljutnju. Pomoći će vam da se oporavite, posebno ako se smijete sami sebi. Nemojte se doživljavati tako ozbiljno. Pokušajte u svemu izvući smiješnu stranu. U ljudskoj je prirodi vidjeti svjetlo u tragediji, ali ponekad si za to morate dati dopuštenje i otpustiti kočnice.

• Humaniziranje. Vaša nekadašnja ljubav je stvarna osoba, nije čudovište ili svemoćno biće. Možda je učinio neke grozne stvari i imao moć nad vama, ali to je iza vas. Posebno ako imate djecu, bez obzira koje dobi, zdravije je pričati s njim bez omalovažavanja. A to će vam biti puno lakše ako o njemu počnete misliti dobroćudnije, kao o običnom ljudskom biću.

• Empatija. To pomaže procesu humaniziranja. Možda vam se čini nategnuta ideja da biste prema bivšem trebali razviti osjećaj empatije, ali to je način da smanjite ljutnju. Stavite se u njegovu kožu, i vjerojatno ćete lakše dokučiti što je mislio i zašto se ponio kukavički, djetinjasto ili na neki treći način koji vas je povrijedio. I onda ćete to moći pokušati shvatiti.

• Slušanje. Obratite pažnju i pokušajte shvatiti što vam vaš bivši želi reći. Vi vjerojatno uvijek pretpostavljate najgore. Možda jeste ili niste u pravu, ali nije važno. Prava komunikacija podrazumijeva znatiželju, interes i fokus, velike vještine koje će vam dobro doći u novoj vezi. Slušanje pomaže i humaniziranju i empatiji. Ne morate se složiti, samo morate slušati. Onda pažljivo izaberite odgovor.

• Blokiranje loših odluka. Jedan od načina da pazite kako reagirate jest da pazite na elektronsku komunikaciju. Prije nego poruku odlučite poslati stavite je na čekanje ili je napišite bez namjere da je stvarno pošaljete. Ništa ne šaljite kada ste bijesni, pod stresom ili pod utjecajem opijata. I bez špijuniranja na Facebooku. Kada komunicirate u realnom vremenu, ne započinjite teme za koje znate da će završiti sukobom.

• Ljubaznost. Kao što kaže uzrećica - ubijte ga ljubaznoću. To naravno ne trebate shvatiti doslovno. Zapamtite, ne morate uvijek naglas reći ono što mislite. Često je to bolje zadržati za sebe. Meditacija u kojoj ćete izražavati misli pune ljubavi prema sebi i drugima sjajna je stvar da postanete nježnija i ljubaznija osoba. Preusmjerite malo te ljubaznosti kada se fokusirate na nekoga koga stvarno ne volite.

Kao što je Buddha navodno rekao, zadržavanje bijesa je kao hvatanje vrućeg ugljena s namjerom da ga bacite na nekog drugog - ali vi ćete se opeći. Imajte to na umu i ostanite sabrani.