Rambo ili zavodnik, egoist ili lijenčina: takve muškarce treba izbjegavati

Svađa

"Ima li išta bolje od dobrog muškarca? Loš muškarac!" Tako misle mnoge žene.

U svakom slučaju one koje vole osjetiti trnce uzbuđenja i koje ujutro, umjesto mlijeka, trebaju dozu adrenalina. Koliko god ih kritizirale, zločesti dečki, nepouzdani ili s plamenom strasti, neodoljivo nas privlače. Oduvijek je bilo tako. Možda i zato što, kao što stara izreka kaže, "dobri dečki odlaze u raj, a zločesti kamo god požele". Ili možda zato što se u svakoj ženi krije potreba da izvede "zalutalu dušu" na pravi put? U svakom slučaju, činjenica je da će dobrica teško naći svoje mjesto u seksualnim maštarijama ženskog spola. Zašto?

Zato što zločesti dečki, u raznim "oblicima", od ramba do zavodnika, od egoista do lijenčine, znaju kako se prikazati kao dinamični i poduzetni. Osim toga, imaju onu neuhvatljivu privlačnost osoba koje uvijek žive na rubu. Prema mišljenju američkog psihologa Davida De Angela, stručnjaka na području zavođenja, svaka žena u svojoj podsvijesti ima "utisnut" određeni tip muškarca: za neke je to lik uzornog supruga, a za neke savršen ljubavnik. Ove posljednje ljubavnu patnju smatraju nekom vrstom potvrde da su zaista zaljubljene.

Žrtvovanje osobnosti

 

Zašto neke žene padaju uvijek na isti, "pogrešan" tip muškarca? To se događa čak i iskusnim ženama s razvijenom razinom svijesti o sebi, te se ponašaju kao da nisu ništa naučile iz prijašnjih pogrešaka i bolnih iskustava. One u takvim muškarcima često vide osobu koja im može pružiti osjećaj sigurnosti i stabilnosti i koja ih pomalo podsjeća na njihove očeve koji su rješavali sve njihove probleme. Smatraju da su seksi jer utjelovljuju mušku snagu. No, takve veze, u većini slučajeva, ne mogu dugo potrajati jer žena mora žrtvovati svoju osobnost u korist partnera.

Kako živjeti s njim

Vrlo je važno, ako ste u vezi s takvim muškarcem, da se ne usredotočite samo na vezu i da on ne postane središnja točka vašeg života. Morate zadržati svoj društveni život, ne odreći se vlastitih interesa i prijatelja. Pokušajte "izvana" nadoknaditi ono što vam nedostaje u vezi. Naime, u slučaju prekida veze, prijatelji i hobiji postaju nešto poput slamke spasa.

Kako ga ostaviti

S takvim tipovima treba postupiti oštro i kad ste odlučili da je kraj, treba porušiti sve mostove, bez oklijevanja. No, to je lakše reći nego učiniti jer, u svojoj sebičnosti, on će vas slatkim riječima omamiti i uvjeriti da će od sutra sve biti drugačije. Ustvari, takvi likovi su vrlo vješti u obmanjivanju i spremni su obećati brda i doline samo da ih ne ostavite. Ne postoji neka formula, jer u svakom odnosu postoji cijeli niz različitih aspekata koji utječu na situaciju, zato svaki slučaj treba zasebno analizirati. Dobar način da preispitate vezu i svoju ulogu u njoj je privremeno razdvajanje od partnera: nakon perioda razdvojenosti i samostalnog razmišljanja o situaciji, možda shvatite što je doista najbolje za vas i što doista želite.

Tipovi žena koje uvijek nasjedaju

• Potreban vam je netko koga ćete voljeti

Vaša želja je tako snažna da ste, njemu za ljubav, spremni potpuno poništiti sebe. Vjerojatno ćete završiti sa sebičnim muškarcem kojem je jedini cilj zadovoljiti svoje potrebe. No, živjeti samo za partnera i biti mu uvijek na raspolaganju za vas će predstavljati zadovoljavanje vaše potrebe da imate uza se nekoga koga možete voljeti. Za cijenu ne pitate.

• U životu tražite sigurnost i stabilnost

Stoga riskirate da padnete u naručje muškarca tipa Ramba, odlučnog i neustrašivog mišićavka. Iza njegovih širokih pleća pokušat ćete sakriti svoju krhkost.

• Volite izazove i rizik

Ne možete odoljeti nepopravljivom zavodniku kojeg ćete voljeti čak i kad budete sigurni da vas vara. Tješit ćete se misleći da će se, prije ili kasnije, ionako vratiti vama.

• Živite u strahu da ćete ostati sami

Stoga ćete se radije zadovoljiti neradnikom i lijenčinom nego biti bez muškarca. Spremni ste na sve da biste ga zadržali uza se: čak i na to da mu vlastitim novcem omogućavate lagodan život.

Treba li nastojati promijeniti partnera?

Općenito govoreći, nije u redu pokušavati promijeniti bilo koga. Sa stajališta psihologije, pokušavati promijeniti partnera nikada nije dobar potez: bila je dužnost njegovih roditelja da ga odgoje i usmjere na pravi put, a partnerica ni u kojem slučaju ne smije preuzeti ulogu majke! Uostalom, nekoć je, među suprugama i djevojkama, bilo dosta rašireno da pokušavaju promijeniti određene osobine svog partnera, ali danas postoji suprotna tendencija. Većina je žena shvatila da nije niti moguće niti ispravno zahtijevati od partnera da se prilagodi njihovim željama i vole na zdraviji i iskreniji način svoje muškarce, prihvaćajući ih sa svim njihovim manjim ili većim nedostacima. Ipak, treba reći da promjena, sama po sebi, nije nešto loše i pogrešno. Kakva je to ljubav koja ne promijeni dvije osobe? Ako su partneri bliski i vrlo povezani, zajedno se mijenjaju, često na posve neočekivan način. Nije pogrešno niti pokušati napraviti kompromis ili zamoliti partnera za neke ustupke. Muškarci često vole upravo one žene koje su im spremne pomoći da se promijene nabolje. No, svaka odluka, uključujući i onu o oslobađanju od loših navika, poroka i slično, mora se roditi spontano i iz uvjerenja. Ne smije biti posljedica stalnog pritiska i inzistiranja koje se doživljava kao nametanje tuđe volje.