Radije bez obuće nego bez cigareta i kave ujutro

zdrvavlje, kava, čaj, kava, kava, zanimljivosti, hrana, kava, čaj, mobitel, kava, seks, izbor, kava, krađa, plavuša, oglas, kava, buđenje, tjelovježba, kava, učenje, studenti, Mostar, ugostitelji, objekti, zatvaranje, kava, cigare, pušenje, buđenje, Rano buđenje, kava, kava, voda, sunce, kava, Facebook, kava, oprez, mostarci, razgovor, kava, kava, kofein, konobar, konobari, hoteli, konobari, ponedjeljak, kava, zdravlje, kava, spavanje

Svakako dobar dio ispijača kave taj užitak ne može ni zamisliti bez dima duhana. Zbog tog jutarnjeg užitka velik broj Hercegovaca i Bosanaca će se radije odreći novih cipela, skratiti ljetni odmor za nekoliko dana, ali i umanjiti poneki obrok, međutim, ono čega se ni u najcrnjoj recesiji ne odriču jest prva jutarnja kava, piše večernji list.

Povećane cijene

Kavopijama, kojih u BiH ima dosta, ovih dana užitak će zagorčati nove veće cijene zelenog zrna po kojem je Brazil najpoznatiji u svijetu. Naime, cijene svih vrsta kave, osim kave Grand i Doncafe, u BiH više su za 12 posto. Obrazloženo je da se do ove nepopularne mjere došlo zbog poskupljenja ovog artikla na svjetskom tržištu, kao i rasta vrijednosti dolara prethodnih mjeseci, koja se značajno povećala u odnosu na euro.
-Pijemo sve vrste pića, ali većina mladih u kafićima uglavnom ispija kave. Obična espresso kava bez mlijeka stoji od 1,25 pa do 2 KM u običnim kafićima. Naravno, tu su i druge vrste čija se cijena penje i do 3 KM. Većina nas nema takav standard da posjećuje luksuznije objekte, gdje su cijene višestruko više, tvrdi studentica iz Mostara. Također je rekla kako ipak, ponekad, odu i najekskluzivnije hotele, ali dobro pogledaju cijene prije nego što iskažu narudžbu. Prema njezinom kazivanju svaki dan redovito pije jutarnju kavu, a ostale ovise o izlasku. Tvrdi kako skoro najveći broj studenta, ali i općenito njezinih vršnjaka pije dnevno po dvije kave. Najveći broj njih uglavnom takve kave su plaćali po 1,25 KM, što ih je mjesečno stajalo oko 75 KM. Premda standardna paklica cigareta stoji od 1,8 pa do 3,7 KM, najveći broj plaća paklicu 2,5 KM. Tako mladi koji redovito uživaju u duhanskom dimu, dnevno pripale pola paklice cigareta, što im mjesečno od njihova skromnog proračuna oduzme još 37,5 KM. Tako je do sada jedan prosječan mladi čovjek za izlaske za užitak ispijanja kave uz dim cigarete mjesečno ostavljao 112,5 KM. Svakako netko na kavu i cigarete potroši i dvostruko više, a poneko i daleko manje novca. Jedno je sigurno da će uskoro mladi morati ispijati manje kave, pušiti manje ili se odreći cigareta ili povećati fond namijenjen za ovu namjenu.

Dodatno opterećenje

Premda kafići još nisu formirali nove cijene, očekivati je kako će povećanje cijena sirovine neminovno dovesti do poskupljenja toplog napitka. Sudeći prema povećanju sirove kave, šalica kave se vjerojatno neće moći popiti ispod 1,5 KM. Tako će dosadašnje ispijanje kave džep svakog mladog dodatno opteretiti za najmanje 15 KM, morat će mjesečno za ispijanje kave izdvojiti 90 KM. Oni koji uz kavu dodatno puše pola paklice cigareta dnevno iz svoga džepa će za svaku paklicu dodatno izdvojiti 15 feninga, što će mu dodatno “opteretiti” proračun za 3 KM. U grupaciji tvrde da se na tržištu pojavljuje nelojalna konkurencija koja prodaje jeftinu sirovu i prženu kavu sumnjiva sadržaja, pa se događa da se s kavom miješaju razni surogati, poput ječma i soje i na taj način obmanjuju potrošači. Zbog toga preporučuju mladima i ne samo njima, da treba izbjegavati sumnjive proizvođače.

 

Piše: Pero Zelenika