Prostitucija: 'Cijenu seksa odredila je naša mama, a nalazila je i mušterije'

Njemačka, prostitucija, liberalizacija, seks, prostitutke, prostitucija
Jedna je bila maloljetna i trudna. Klijenti su, prema optužnici, bili danas 55-godišnji profesor i vlasnik kafića iz Knina, dvije godine stariji obrtnik iz istog grada, 75-godišnji umirovljenik iz Gračaca, 53-godišnji bravar iz okolice Obrovca, koji je jednom prilikom za stotinu kuna seksom s maloljetnicom “počastio” i rođaka iz Amerike. Neki od pobrojenih potvrdili su navode iz optužnice.

Strava u Lici trajala je, utvrđeno je istragom, od 2009. do lipnja 2012. godine. Za seksualne usluge svojih kćeri mati je naplaćivala od 50 do 300 kuna, a klijenti su mogli platiti i cigaretama, potrepštinama za kućanstvo, pelenama...

Izbacili ih iz hotela

Mlađa kći, koju je mati počela podvoditi kad je imala 15 godina, istražiteljima je otvorila dušu. Kazala je da je majka određivala vrijeme susreta i cijenu. Klijenti su pred njihov dom stizali automobilima u kojima je najčešće i dolazilo do odnosa. Ta djevojka, koja je prije nego što je postala punoljetna imala dvoje djece, ponekad nije htjela uzeti novac za seks jer je riječ bila o osobama koje dobro poznaje. Njezina starija sestra iskoristila je zakonsku mogućnost da ne svjedoči protiv majke, kazavši tek da se s mnogim njezinim postupcima ne slaže.Znao sam da je trudna već za našeg prvog odnosa. Ali nisam znao da je maloljetna. Plaćao sam joj od 50 do 100 kuna.

Bravar iz okolice Obrovca

J. M. iz dviju veza ima pet kćeri. Iz iskaza klijenata proizlazi da je nudila njih četiri. Najmlađoj je bilo dvanaest godina. Nju je htjela poslati umirovljeniku iz Gračaca. On tvrdi da ju je odbio jer je dijete. U svoj je dom primao njezinu stariju, ali maloljetnu sestru, ali i majku. Plaćao im je po stotinu kuna za oralni seks. Bravar iz okolice Obrovca kazao je da je J. M. i njezine tri starije kćeri (tada u dobi od 21, 19 i 15 godina) jednom vozio u Zagreb. Rekle su da moraju po putovnice. Poslije je posumnjao da su u glavni grad išle zbog prostitucije jer su bile izbačene iz hotela.

Obitelj M. je u ratu pobjegla iz Hrvatske u Srbiju, odakle su se vratili 2008. godine. Otac je psihički obolio i nije živio s njima. J. M. je našla novog partnera, s kojim ima danas petogodišnju djevojčicu. Bravar nije krio da je spavao i s majkom i s njezine dvije kćeri. Kaže da je s J. M. išao u krevet na njezin zahtjev i da joj je davao nešto novca. Nudila mu je i svoju najstariju kćer, ali nije ju htio jer mu se nisu svidjele brojne tetovaže koje je imala po tijelu. Prihvatio je dvije mlađe djevojke. Da je maloljetnica trudna, shvatio je tijekom njihova prvog seksa. Ali tvrdi da nije znao da je maloljetna. Za intimna druženja plaćao joj je 50 ili 100 kuna. Obrtnik iz Knina istražiteljima je govorio o prijateljstvu s djevojkama, ponajprije s maloljetnicom koju je upoznao kada je imala 16 godina. On je imao četiri desetljeća više. Majci i kćerima nosio je odjeću iz svog dućana i nadao se da će njegovo prijateljstvo s maloljetnicom prerasti u vezu jer je ona željela doći u Knin.

Bio s dvije sestre

Tvrdi da seksa nije bilo. Profesor i vlasnik kafića nije pak krio da je imao odnose, najprije s 19-godišnjakinjom, a onda s njezinom mlađom sestrom. Za vezu sa starijom djevojkom kazao je da je bila emocionalna i seksualna, ali da se raspala kada je on zbog prekršaja završio u zatvoru. Kad je odslužio kaznu, ona se bila udala pa je postao intiman s njezinom 16-godišnjom sestrom. Kaže da joj je davao malo novca i poklanjao sitnice, ali tvrdi da su bili u “emocionalnoj, seksualnoj i prijateljskoj vezi” i da nije kupovao seks. J. M. je optužena i za zanemarivanje svoje djece. Tužiteljstvo traži da je se zatvori.

Tražila da je puste iz pritvora jer mora skrbiti za svoju djecu

U srpnju 2012., kada je J. M. već bila uhićena, karlovačko tužiteljstvo pisalo je Centru za socijalnu skrb u Gračacu. Nije im bilo jasno zašto je donesena odluka da se četiri kćeri smjeste kod najstarije sestre u mjestu u blizini. Ta je žena u jednosobnom stanu živjela sa suprugom i troje djece. No, morali su se stiskati cijelo ljeto jer, kako je odgovoreno iz CZS-a, djevojke nisu mogle biti smještene u dom zato što su tamošnji djelatnici bili na – godišnjem. J. M. je bila u pritvoru tri i pol mjeseca. Tražila je da ju se pusti na slobodu jer mora – skrbiti o svojoj djeci.

vecernji.hr