Prije su žene potajno pile, danas se ponose alkoholizmom

alkohol, sex, alkohol, seks, seks, supruga, muškarac, piće, alkohol, smrt, žene, alkohol, alkoholizam, mladež, Europsko istraživanje, kockanje, droga
Podaci Svjetske zdravstvene organizacije govore da u BiH godišnje svaki alkoholičar prosječno popije 60 litara alkohola.

Britansko istraživanje utvrdilo je kako su alkohol i posljedice prouzročene alkoholizmom najpogubnije za zdravlje, dok je najmanje smrtnih slučajeva zabilježeno među korisnicima marihuane. Nakon alkohola koji predstavlja najvećeg ubojicu, na listi pogubnoj za ljudski život nalazi se nikotin, zatim kokain i heroin, dok je marihuana na samom kraju. Njemački kemičari i toksikolozi objavili su tablicu procjene rizika za alkohol, kanabis i druge opojne droge te došli do sličnog zaključka, kao i britanski znanstvenici, najopasnija droga na svijetu je alkohol.
Sve više mladih

Stručnjaci upozoravaju kako je problem alkoholizma u bh. društvu zanemaren, nema dovoljno bolničkih kapaciteta za liječenje i izdvaja se jako malo novca za programe postojećih ustanova koje se bave ovim problemom."Statistika je pokazala da u Mostaru ima 6000 alkoholičara, što kroničnih, što početnika", kazala je za "Večernjak" Nada Matović, dipl. soc. radnik-alkoholog i utemeljiteljica Kluba liječenih alkoholičara. Treba napomenuti da se alkoholičarima ne smatraju osobe koje s vremena na vrijeme popiju čašu-dvije u smislu društvene potrošnje. "Hercegovina je uvijek blagonaklono gledala na alkohol, jednostavno je to takva tradicija. Hercegovke su takve žene koje sve trpe, to su žene za koje znam reći da su patnice, većina njih ne smije od supruga tražiti pomoć", kazala je Matović i dodala: "Nedavno mi se javila djevojka iz zapadne Hercegovine koja više ne može trpjeti nasilje oca nad sobom i majkom i želi otići od kuće. Ta djevojka mi je uputila poruku koja je glasila ‘Gospođo Nado, spasite me od zla koji doživljavam od svog oca, majka ne smije ništa poduzeti, a otac maltretira cijelu obitelj'. Tražila je pomoć od mene, ali mi ne pružamo takav vid pomoći te sam je uputila na svećenike i prema informaciji koju imam, oni su joj pomogli". Konzumiranje alkohola u BiH sve je izraženije kod mladih, pokazala je anketa Federalnog zavoda za javno zdravstvo. Podaci Svjetske zdravstvene organizacije govore da u BiH godišnje svaki alkoholičar prosječno popije 60 litara alkohola.

Prije su žene potajno pile, a sad se djevojke ponose svojim alkoholizmom. Slikaju se u pijanom stanju i te slike stavljaju na Facebook. Ranije je bila jedna žena alkoholičar na tri muškarca, a sad mi izgleda da se taj broj izjednačio iako ne znam službenu statistiku. Koliko ja imam informaciju s terena, izgleda da su cure stigle muškarce u opijanju", naglašava Matović.

Večernji list