Pozitivna priča: Ana Šimić – mlada umjetnica iz Mostara koja unosi promjene

Ana Šimić
...odrastala i obrazovala se u Širokom Brijegu, a trenutno opet živi u gradu na Neretvi. Primjer je mlade osobe koja ima viziju i slijedi unutarnji poziv, bez obzira na to koliko je taj poziv "isplativ" u komercijaliziranom i kapitalističkom svijetu.

Opću gimnaziju fra Dominika Mandića završila je u Širokom Brijegu te je tu upisala i Akademiju likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru. U klasi profesora Igora Dragičevića diplomirala je grafiku 2017. godine, a već je osvojila i vrijedne nagrade i priznanja. Prošle godine bila je dobitnicom međunarodne nagrade "Privatno i javno" , prvom samostalnom izložbom otvarala je likovnu manifestaciju "Jesen grafike" u Banjoj Luci, a sudjelovala je na više likovnih kolonija i skupnih izložbi. Mlada i ambiciozna Širokobriježanka s adresom u Mostaru članica je i Udruge likovnih umjetnika En Face, a za svoj umjetnički pozivsmatra da je potreba, a ne izbor.

Predsjednica DHLU u FBiH

Iako ima tek 27 godina, Ana Šimić u studenom 2017. godine na sastanku Skupštine DHLU-a u FBiH imenovana je predsjednicom toga Društva. Članovima je prezentirala svoju viziju o budućem radu i funkcioniranju, što ih je potaknulo da je izaberu i postave na mjesto predsjednice.

Kako je istaknula, jedan od njezinih ključnih ciljeva je pojačati umjetničke aktivnosti i povezati umjetnike iz BiH s inozemstvom.

Jedan od prioriteta je pružiti priliku za izlaganje izvan granica BiH, s druge strane ugostiti razne umjetnike u nekoj od galerija kojima Društvo raspolaže. U prilog tome govori povezivanje našega Društva s društvima i umjetnicima iz Republike Hrvatske, izjavila je Ana Šimić za portal Jabuka.tv.

Inače, DHLUFBiH od osnivanja 1994. godine u galerijama u sklopu Hrvatskoga doma Herceg Stjepan Kosača organiziralo je preko 70 izložbi. Tradicionalno je organiziran "Jesenji likovni salon" koji je revijalnoga karaktera, a povremeno su organizirane i selektivne izložbe na odabranu temu te su tri najbolja rada novčano nagrađivana.

Praksu selektivnih izložbi od sada ćemo imati svake godine. Galeriji Rondo, koja je u sastavu DHLUFBiH, u kojoj održavamo razne izložbe i pjesničke večeri, proširit ćemo djelovanje u smislu organiziranja tečaja slikarstva i crtanja i organiziranja međunarodnih likovnih natječaja. U Galeriji će biti izloženi radovi naših članova koje će javnost moći kupiti, čime našim članovima uzvraćamo za njihov trud kojim doprinose Društvu. Dakle, Galerija će biti i prodajnoga karaktera, najavila je neke od aktivnosti i promjena predsjednica DHLUFBiH-a.

Kako dodaje, u planu je i nabava grafičke prese, koja je nedostajala za izradu grafika, što će ujedno olakšati planiranu organizaciju bijenala minijatura.

Za umjetnost ima mnogo potencijala

Iako mnogi ne misle tako, Ana Šimić uvjerena je da za umjetnost u Hercegovini, kao i općenito u BiH, ima prostora, te da itekako ima perspektive, zbog čega i vjeruje da se na umjetničkom planu može i mora činiti više.

Kako ističe, na području Hercegovine postoje dvije likovne akademije koje organiziraju razne izložbe i likovne kolonije svojim studentima, iako nisu dovoljno prisutne u medijima.

Na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu svake godine jedan nadareni naraštaj diplomira i time je u Hercegovini scena osvježena novim kadrom koji se kvalitetom vidno izdiže od kiča i poplave površnosti koji se često naziva umjetnošću. Mi kroz DHLUFBiH nudimo mladim naraštajima jednu vrstu perspektive kroz već spomenute programe, prilike da izlažu, sudjeluju u skupnim i samostalnim izložbama i kolonijama, navodi Ana Šimić za portal Jabuka.tv.

I samo Društvo čine afirmirani umjetnici koji aktivno stvaraju i sudjeluju u aktivnostima Društva te su neka vrsta putokaza mlađim generacijama.

Ana Šimić uvjerena je da umjetnost u Bosni i Hercegovini ima mnogo potencijala

Umjetnička scena BiH ima mnogo potencijala ali teško je danas bez entuzijazma i zalaganja. Ne možemo uspoređivati scenu Hercegovine ni BiH s nekim velikim scenama poput onih u New Yorku ili Londonu, ali važno je poći od realnosti u kojoj se nalazimo. Mislim da je vrlo bitno da uzmemo u obzir kontekst u kojem djelujemo, realne kapacitete, i iz tih realnih kapaciteta postignemo maksimum, objašnjava predsjednica DHLUFBiH-a.

Ana Šimić dodaje da se ono što se danas događa u likovnoj umjetnosti može protumačiti kao reakcija promjene ukusa od prethodnih vremena, ali i kao promjena ukusa nove generacije.

Kao što je fra Vendelin Karačić jednom prilikom rekao: "Umjetnost kao čovjekovasuputnica i tragateljica za istinom, imati će nedvojbeno značajnu ulogu, čime porasta i značenje ustanova koje promiču umjetnost i stvaraju pretpostavke za njezin razvoj", dodala je Ana Šimić.

Izložba u petak u Mostaru

Ana Šimić u petak u 19.30 sati u Galeriji Rondo u Mostaru izlaže grafički ciklus "Zvuk tišine" koji je nastajao na završnoj godini Akademije, paralelno uz završne diplomske radove. Tema je rada alternativna obrada grafičkih matrica u stilovima tašizma, brutalne umjetnosti i enformela.

U svojim radovima bavila sam se raznim obradama grafičke matrice, ali s odmakom od tradicije, iskušavala nove metode i alate za obradu, većinom mehanički, a u pojedinim dijelovima kemijski. Tehnika se pojavljuje kao nešto novo naspram svega postojećega i tradicijskoga, naspram kulture i umjetnosti drugih pojmova i područja ljudskog stvaranja. Pojava ove tehnike nalikuje na iznenadnu pojavu nepoznatoga koja remeti ranije uspostavljene odnose unutar poznate strukture, koji postaju vizije i grafike neponovljive ekspresivne snage, objašnjava Ana Šimić.

Svojim djelima Ana Šimić tematizira svijet bez prepoznatljivoga, predjele svijesti i mašte preneseni su na papir u metamorfozi između života koji živimo i onoga koji bi htjeli. Otud slijedi i estetska vrijednost detalja, sitnice i fragmenta. Ipak, koliko god da se radi o gašenju tradicije i raskidu s prethodnim, riječ je o klijalištu za novi rast i razvoj, u nešto novo i nepoznato.

Ovim putem sve vaše čitatelje pozivam da posjete izložbu i želim zahvaliti obitelji, suradnicima, članovima Društva na ukazanom povjerenju, svim kolegicama i kolegama koji su pomogli u realizaciji ove izložbe. Hvala i pokroviteljima domjenka, vodi Leda, Carskim Vinogradima Mostar i Binvestu, zaključila je u razgovoru za portal Jabuka.tv Ana Šimić.

jabuka.tv