Poroci Georgea Michaela bili su jači od njegovog talenta

george michael
Međutim, "Daily Mail" špekulira da je smrt nastupila nakon što je nekih 18 mjeseci proveo na liječenju u klinici u Švicarskoj, te da je umro od posljedica side, što je pjevač uporno demantirao.

Tako je prekinuta karijera najslušanijeg autora na britanskom radiju u periodu od 1984. do 2004. godine, koji je prodao više od 100 milijuna nosača zvuka.

Enormni uspjeh

A gotovo sve oko ovog umjetnika koji je rođen 25. lipnja 1963. godine kao Georgios Kiriakos Panajotu, od oca ciparskog Grka i majke Engleskinje, prožeto je kontroverzama - od njegovog privatnog života, prikrivenog pa onda deklariranog homoseksualca, korištenja droga, političkih stavova, odnosa prema kolegama. Sve je praćeno enormnim uspjehom na glazbenom planu, najprije u duetu "Wham!" s drugom iz školskih dana Andrewom Ridgeley, pa onda solo karijerom.

Ipak, čini se da je strast prema porocima uništila njegov nepresušni talent i lakoću stvaranja pjesama, kojima je osamdesetih i devedesetih osvajao top-liste širom svijeta. Najprije koketiranje s alkoholom i drogom postala je ovisnost zbog koje je novinske stupce punio zbog skandala, uhićenja, pa i zatvora, po čemu ga sada mnogi pamte možda i više nego po glazbenim ostvarenjima.

Njegov prvi solo singl „Careless Whisper", objavljen u vrijeme dok je još bio član "Whama!", prodan je u šest milijuna, a prvi solo album „Faith" u više od 20 milijuna primjeraka. U to vrijeme bio je komercijalniji od Michael Jackson i Madonne.

Iako je u njegovim spotovima uvijek sve vrvjelo od prelijepih žena i nekih od najplaćenijih manekenki, uvijek se provlačila priča o njegovom homoseksualnom opredjeljenju. Nije želio govoriti o tome sve dok njegova majka Lesley Angold 1997. godine nije preminula.

Kada je imao 19 godina, priznao je Riddžliju i nekim prijateljima da je biseksualac. To je kazao i svojim sestrama, ali ne i roditeljima. Govorio je da je nekoliko puta bio u vezama sa ženama i da je mislio da je zaljubljen, sve dok se nije prvi put zaljubio u muškarca.

Na čuvenom koncertu "Rock in Rio" 1991. godine upoznao je modnog dizajnera Anselmo Feleppa. Bili su u vezi šest mjeseci, nakon čega mu je Felepo rekao da ima sidu. Preminuo je dvije godine kasnije a Džordž mu je posvetio pjesmu "Jesus to a Child".

Sa Kenny Goss, bivšim stjuartom te trenerom čilidersica započeo je vezu 1996. godine. Živjeli su na relaciji Dalas - London, a u studenom 2005. objavljeno je da će "registrirati svoju vezu u Britaniji". No, zbog vrlo negativnog publiciteta oni su istog dana objavili da to odgađaju. Rastali su se 2009. godine.

Kada je 1998. uhićen u Los Angelesu jer je "bludničio" na javnom mjestu s policajcem, ispostavilo se da ga je priveo Marcelo Rodríguez, prerušeni policajac u civilu. Kažnjen je sa 810 dolara te 80 sati društveno korisnog rada.

Kazna zatvora

Zbog posjedovanja droge te vožnje pod utjecajem narkotika, uhićen je u više navrata, da bi 2010. godine na sudu u Londonu to i priznao. Osuđen je na dva mjeseca zatvora, a odslužio je četiri tjedna, te je kažnjen zabranom vožnje automobila pet godina.

Tijekom 2011. odgodio je nekoliko koncerata nakon što je završio u bolnici s upalom pluća. Liječio se u Beču, da bi nakon povratka u London izjavio kako je bio na rubu smrti. Liječnici su obavili kompliciran zahvat kako bi mu omogućili da slobodno diše nakon što je neko vrijeme u bolnici bio bez svijesti.

Prije tri godine objavljeno je da se Majkl nalazi na klinici u gradiću Kušnat u blizini Ciriha, na odvikavanju od droge, jer je, tvrdile su tamošnje novine, tada konzumirao marihuanu do 25 puta dnevno. A mjesec detoksikacije u toj klinici košta oko 277.000 eura.

Prije dva mjeseca objavljeno je da je na listi glazbenika koji bi trebao 2017. godine ući u Kuću slavnih autora glazbe.

Kolege u šoku

Mnoge kolege Džordža Majkla objavile su na društvenim mrežama svoje reakcije na vijest o njegovoj smrti.

- Ja sam šokiran! Izgubio sam voljenog prijatelja, najljubaznije i najvelikodušnije biće i velikog umjetnika - napisao je na Instagramu Elton John.

Madona je na Twiteru napisala:

- Zbogom prijatelju! Još jedan veliki umjetnik nas je napustio.

Brian May, gitarista grupe „Queen", napisao je da je "Majklova smrt više od tuge".

Politička angažiranost

Za vrijeme vladavine premijerke Margaret Thatcher i njene Konzervativne partije Džordž Majkl je javno objavio da glasa za laburiste.

Napisao je pjesmu "Pucaj na psa", u kojoj se kritički osvrnuo na prijateljstvo između tadašnjeg britanskog premijera Tony Blair i američkog predsjednika George W. Bush i njihovog utjecaja na rat u Iraku.

Tijekom 2007. održao je nekoliko koncerata i svirao na klaviru na kojem je John Lennon napisao čuvenu pjesmu "Imagine" na mjestima koja su u SAD bila poprišta velikog nasilja, kao naprimjer hotel „Dalas Plaza", pored koje je ubijen predsjednik Kenedi.

Pop glazba ne postoji

Godine 2005. objavljen je dokumentarni film "Drugačija priča" ("A Different Story") o njegovom privatnom životu i karijeri, u kojem otvoreno govori o svojim velikim ljubavima, ali i problemima sa zakonom. Nakon projekcije novinarima je rekao:

- Pop glazba više ne postoji, postoji nešto što se zove pop-rock, a ja se ne želim natjecati ni s Robbie Williams ni s Rachel Stevens.

Godinu kasnije započeo je svoju prvu turneju u 15 godina koja je trajala pune tri godine.