FOTO  Pogledajte zašto je ova fotka vjenčanja dirnula milijune ljudi. Je li ovo najhrabriji ljubavni par na svijetu?

mladenci, ljubav, Sirija, poruka
Na ruševinama sirijskog grada Homsa, nekoć trećeg po veličini u toj zemlji, odlučili su, ipak, graditi svoju budućnost.

Riskirajući izlaganje snajperskoj vatri, mlada 18-godišnja Nada Merhi i 27-godišnji mladoženja Hassan Youssef, stali su pred objektiv fotoaparata kako bi zabilježili jedan od najvažnijih dana u svojem mladom životu. Svoj vjenčani dan.

Kako bi pokazali da je život jači od smrti, mladenci i njihov prijatelj fotograf Jafar Meray odvažili su se vjenčane fotografije napraviti ispred najgore moguće pozadine, ispred ruševina grada u kojemu su nekoć zajedno živjeli kršćani, muslimani i ostali.

U zemlji u kojoj gotovo da ratuje svatko protiv svakoga, normalan je život nemoguća misija. Homs, baš kao i Damask, nije iznimka. Postao je grad ruševina.

Pa ipak, mladi je zaljubljeni par smogao hrabrosti poslati snažnu poruku u svijet, kako ljubav doista ne poznaje granica i kako ju je moguće pronaći, čak i u stravičnim okolnostima.

Tragovi uništenja svugdje su oko njih. Rupe od granata na betonu koji je nekoć bio prometnica, ruševne zgrade koje su nestale u borbama ISIL-a, Bašar al-Asada, Rusije i zapadnih saveznika.

Osim što je bio multireligiozan i multietničan grad, Homs je , prije rata, bio i snažno industrijsko središte.

Jafar Meray te je posljedice ratnih razaranja iskoristio kako bi poslao snažnu poruku. Uništeni grad poslužio mu je kao idealan kontrast, u odnosu na mladu ženu u bijeloj haljini i muškarca u vojnoj odori, koje je, u vrtlogu rata, spojila ljubav. "Život pobjeđuje smrt", poručili su preko društvenih mreža ovo troje Sirijaca.

Nada i Hassan nisu jedini mladi koji se, ovih dana, vjenčavaju u Siriji, ali su jedini koji su na ovako jedinstven i potresan način izrekli uzajamnu ljubav i spremnost na život, dok ih smrt ne rastavi.

Nadajmo se, ne tako brzo. Živjeli, mladenci!

net.hr