Pet pogrešaka koje radimo prilikom doručka

doručak, nezdrave navike, Žitne pahuljice, bobičasto voće, pohani kruh, Tost, zdravlje, prehrana, manjkavost prehrane, doručak, preskakanje obroka, organizam, procesi u tijelu, doručak, Hrvati, doručak, greške, hrana za jelo, Mostar, edukacija, Celijakija , gluten, bezglutenski obrok, torta bez glutena, bezglutenska prehrana, ručak, doručak, hrana za jelo

Da bismo izbjegli višak kilograma, ali i imali energije tijekom dana, važno je znati osnovna pravila o najvažnijem obroku, doručku i ne upadati uvijek u iste zamke.

1. Doručak se ne preskače

Tko preskače doručak, može se nadati samo lošijem zdravlju i višku kilograma jer tijelo traži svoje pa je velika vjerojatnost da ćete sve nadoknaditi u krivo vrijeme, odnosno navečer. Doručak pokreće metabolizam, a on je važan za održavanje zdrave tjelesne kilaže. Osim toga, ako preskočite doručak, već prijepodne ćete osjetiti stravičnu glad i vjerojatno posegnuti za kakvim nezdravim pecivom ili slasticom.

2. Ne pretjerujte s ugljikohidratima

Kao i sa slasticama prije podneva, previše ugljikohidrata poput kruha ili žitarica prepunih šećera za doručak uzrokovat će prebrz rast šećera u krvi pa ćete biti gladni prije vremena. Probajte kombinirati proteine i balansirati ugljikohidrate kako bi se održala ravnoteža i ne bi bilo potrebe za grickanjem između obroka. Nemojte zaboraviti klasični doručak poput jaja, a smoothie, uz chia sjemenke, malo kokosova ulja, voće i jogurt, odličan je za početak dana i osigurat će vam dovoljno energije.

3. Kava? Da, ali nakon doručka

Mnogi imaju tu lošu naviku da prvo popiju kavu na prazan želudac jer se jednostavno ne mogu razbuditi, ali činjenica je da je to samo navika. I kava i čaj sadrže kofein koji djeluje kao diuretik i dehidrator pa ako baš nikako ne možete bez šalice kave odmah ujutro, popijte dvije čaše vode kako ne biste dehidrirali na putu do posla.

4. A samo sok? Ni to nije najbolji potez

Ne postoji sokovnik koji cijeđenjem voća može u potpunosti sačuvati sve hranjive tvari pa nutricionisti još uvijek preporučuju da ga jedete cijelo.

5. Zdravi keksi i nisu tako zdravi

Vjerojatno ste primijetili mnogobrojne reklame koje garantiraju da će razni zdravi keksi, u kombinaciji s voćem, orašastim plodovima i sličnim sastojcima, biti idealni za početak dana prepun energije, ali većinom su to samo još jedne ukusne grickalice prepune šećera. Posebno je važno da ovakve reklame pojasnite djeci jer, kako naglašava magazin Body and Soul, oni će odrasti uz njih i misliti da je to pametan odabir, baš kao razne pahuljice i žitarice prepune nepoželjnih sastojaka za njihov razvoj.

Izvoe: tportal.hr