Ovo su najprljavija mjesta u vašem domu!

mjesta, prljavština

Borba s prljavštinom i prašinom u domu mnogima od nas je svakodnevica, no skrivene bakterije vrebaju i na mjestima na kojima ih ne očekujemo. Istraživanja su pokazala da, uz očekivana mjesta, poput kante za smeće ili wc-a, prljavština vreba i tamo gdje ju ne očekujemo.

Kuhinja je jedno od najprljavijih mjesta u kućanstvu, a razlog tome je ne samo to što tamo pripremamo hranu, već i zato što se u kuhinji nalazi i kanta za smeće, kao i sudoper. Sudoper je glavno mjesto na kojem se bakterije razvijaju zbog ostataka hrane te vlage. Posebno omiljena meta bakterijama daske su za pripremu hrane - čistite ih temeljito! Druga oaza za baketrije spužve su za pranje suđe.

Razmislite - koliko puta dnevno uđete u hodnik i upalite svjetlo ne razmišljajući o tome što ste dirali prije toga? Dirate ih nakon što dođete s posla ili iz javnog prijevoza. Upravo zato važno je barem jednom tjedno očistiti kvake, ručke i prekidače po cijelom kućanstvu kako bi uništili bakterije koje ste izvana donijeli. To možete napraviti uz pomoć antibakterijskih maramica.

Pametni telefoni, tipkovnice i TV daljinski upravljači leglo su bakterija, a razlog tome je jednak kao i s kvakama, ručkama i prekidačima. Tim se predmetima koristimo bez razmišljanja o higijeni i stvarima koje smo prije rukovanja s njima, dotakli.

Ova lista ne bi mogla proći bez kupaone,no, vjerovali ili ne, najprljaviji predmeti u kupaonici su - četkice za zube. Da biste spriječili da posanu leglo bakterija redovito ih mijenjajte.

Svi elektonički uređaji privlače prašinu, a primjetit ćete da je naviše ima oko kablova. Antistatski sprejevi mogli bi vam olakšati posao.

Istraživanja su pokazala da su nam i kreveti jako prljavi, a jedini način da se to izbjegne jest redovito mijenjanje posteljine, stručnjaci kažu - dva puta tjedno!

Vecernji.hr