Ovo je hrana od koje postajete još gladniji

hrana za jelo, glad, uzrok, grickalice, higijenski razlozi

Neke namirnice, nakon konzumacije, uzrokuju nagli porast šećera u krvi zbog čega možemo osjetiti još veću glad. A neke namirnice jednostavno vas "pozivaju na još."

1. Nemasni jogurt

Jogurti s reduciranom količinom masnoće sadrže više ugljikohidrata te vam ovakve namirnice stvaraju želju za još konzumacije, čak i nakon zadnje žlice. Kako biste to izbjegli, radije birajte grčki jogurt.

2. Šećer

Šećer, ali i ostale vrste sladila stvaraju određenu vrstu ovisnosti zbog povećane otpuštanja dopamina.

3. Kečap

Razmislite dvaput prije nego odlučite krumpiriće začiniti kečapom jer taj umak sadrži kukuruzni sirup koji sadrži visok udio fruktoze, što može s lakoćom otvoriti vaš apetit.

4. Muffini

Jedan, dva, tri... I opet ste gladni. Muffini sadrže veću količinu šećera koja se brzo razgradi i apsorbira u organizmu te stoga vaše tijelo ubrzo viče "joooš".

5. Slane grickalice

Istina je da nikada ne možete pojesti samo jedan. Slane grickalice sadrže prekomjerne količine natrija, a gotovo nikada ne sadrže vlakna i proteine, pojašnjavaju nutricionisti. Zbog veće količine soli tijelo dehidrira, a vama će to biti poziv za još više grickalica, umjesto da popijete čašu vode. Jedenje grickalica također će uzrokovati otpuštanje dopamina, neurotransmitera povezanog s osjećajem užitka što će vas navoditi na još ovih nezdravih zalogaja.

Izvor: vecernji.hr