Osobu koja vam se sviđa uskoro ćete moći natjerati da se zaljubi u vas. Evo i kako!

ljubav, napitak
U trenucima kada nam u ljubavnom životu ne ide, ljubavni napitak djeluje kao odlično rješenje. Damo ga, ili podvalimo, drugoj osobi i ona nas zavoli. Problem riješen.

To što problemi osobe koju smo natjerali da nas zavoli protiv njezine volje tek počinju često se zanemaruje. Iz tog razloga potencijalno postojanje ljubavnih napitaka djeluje u najmanju ruku problematično.

Međutim, zasigurno nećemo nikada doći u fazu da će tako što biti moguće, zar ne? Jedan znanstvenik tvrdi da bi se takav napitak mogao napraviti.

Dr. Anders Sandberg sa Sveučilišta Oxford tvrdi da bi ljubavni napitci uskoro mogli postati stvarnost, piše The Independent. On bi tako što mogao i znati budući da je diplomirani neuroznanstvenik koji proučava obradu informacija u mozgu i živčanom sustavu.

Sandberg ističe da je jedan od razloga zašto se zaljubljujemo taj da se naša djeca ne mogu brinuti za sebe. Nasuprot tome, mladi većine životinja već se od ranih godina mogu prehraniti i preživjeti bez veće pomoći roditelja.

'Mi kao ljudi imamo stvarno bespomoćne bebe, za razliku recimo od konja, čiji mladi već nakon nekoliko sati mogu uspravno stati i hodati', rekao je Sandberg. 'Iz perspektive evolucije, roditelji ljudske djece moraju ostati zajedno kako bi svojem djetetu dali najbolju šansu za preživljavanje. Tu u priču ulaze sustavi za zbližavanje parova.'

Kada se zaljubite u nekoga, vaš mozak doživi određene kemijske promjene - aktivacijom sustava za distribuciju neurotransmitera dopamina započinje puštanje hormona oksitocina i ADH-a, odnosno vazopresina.

'Stvar koja stvarno stvara povezanost je dopamin', objašnjava Sandberg. 'Mnogi simptomi ulaska dopamina u sustav su slični kao kada uzmemo neki stimulant. Dopamin uđe u prednji režanj mozga i u tom trenutku shvatite da je ta neka osoba netko u čijem društvu želite biti i netko prema kome osjećate privrženost.'

A razlog zašto vam partner nedostaje - posebice njegov miris - kada ste razdvojeni je zato što tijelo ispušta kortikotropin-oslobađajući hormon (CRH).

Sandberg vjeruje da bi se ljubavni napitak mogao napraviti od koktela oksitocina, vazopresina i CRH-a. Međutim, znanstvenici još uvijek ne znaju kako bi takav jedan hormonski koktel funkcionirao. 'Dobar ljubavni lijek morao bi pogoditi pravi dio mozga stimulirajući te sustave', objašnjava Sandberg. 'Pravih ljubavnih lijekova trenutno nema.'

Znanost koja stoji iza ovog, za sada samo teoretskog koncepta, brzo se razvija, a i sada znamo puno više o mozgu nego što je to prije bio slučaj. 'U posljednjih deset godina napravili smo velik napredak u razumijevanju povezanosti različitih dijelova mozga pa me ne bi čudilo kad bismo i ovaj problem mogli riješiti', dodaje Sandberg.

Sandberg priznaje da bi stavljanje ljubavnih napitaka na police ljekarni moglo izazvati niz problema. 'Klasični ljubavni napitak, onaj uz pomoć kojeg se netko zaljubi u vas, prouzročio bi niz problema', objašnjava Sandberg. 'Gledajući iz perspektive etike, takvi bi se napici zasigurno koristili slično kao droge za silovanje.'

Znanstvenik međutim također vjeruje da bi se uz pomoć napitaka veze mogle osnažiti. 'Kada ste već zaljubljeni u nekoga, emocije tijekom vremena mogu oslabiti. Što bi bilo kada bi ste uz pomoć ljubavnog napitka te osjećaje ojačati?', pita Sandberg.

jutarnji list