Osam filmova koje morate pogledati u 2014.

...koji ove godine kreću u kino distribuciju a koje su kolumnisti britanskog BBC-ja svrstali u kategoriju apsolutno nezaobilaznih filmskih poslastica za publiku diljem svijeta.

Prva na popisu je drama Young Ones koja će svoju svjetsku premijeru imati u siječnju na međunarodnom filmskom festivalu Sundanceu. Radnja novog filma newyorškog redatelja Jakea Paltrowa, koji je ujedno i autor scenarija, smještena je u sušom opustošenu Ameriku budućnosti. Glumi zvjezdana ekipa među ostalima, Michael Shannon, Elle Fanning, Kodi Smit-McPhee i Nicholas Hoult.

Glumica Angelina Jolie zanimljivoj plejadi likova koje je igrala tijekom svoje karijere u ovoj će godini pridodati zlu vilu Zluradu koja je proklela Trnoružicu u najnovijem Disneyevu filmu Zlurada redatelja Roberta Stromberga, koji u distribuciju kreće na ljeto. Uz Jolie glume Imelda Staunton, Sam Riley, Juno Temple i Lesley Manville.

Dokumentarac Your Day is My Night američke redateljice Lynne Sachs bavi se slabo dokumentiranom subkulturom newyorške kineske četvrti, popularnog Chinatowna. Film prati kineske imigrante koji žive zajedno u zgradama sa sustavom spavanja na smjene: oni koji rade noćne smjene dijele krevete s onima koji rade po danu, tako da svaki krevet ima zapravo dva vlasnika.

Na popisu je i vjerojatno najiščekivaniji događaj godine u kineskoj kinematografiji, Tiny Times 3.0, treći dio vrlo unosne iako kontroverzne franšize. Riječ je o kineskoj kombinaciji serije Seks i grad i filma Vrag nosi Pradu koji prati avanture modom opsjednutih mladih žena u Šangaju. Prva dva dijela trilogije zaradila su golem novac na kinoblagajnama, ali i izazvala prezir kulturne kritike koja ih je odbacila kao pretjerano slavljenje materijalističke kulture.

U kinima će se ove godine pojaviti još jedan dokumentarni hibrid, Teenage, inspiriran knjigom britanskog punk pisca Jona Savagea. Koristeći rijetke arhivske materijale i izmišljene filmske portrete, i uz pomoć mladih glumaca Jene Malone, Bena Whishawa, Julie Hummer i Jessija Ushera, newyorški filmaš Matt Wolf u njemu je oživio glasove slavnih emblematičnih tinejdžera s početka 20. stoljeća.

Ove godine u kina stiže i najnoviji uradak jednog od najdarovitijih filmaša mlađe generacije Darrena Aronofskoga, epska priča o Noi s Russellom Croweom u ulozi biblijskoga junaka. Osim što se može podičiti izobiljem specijalnih efekata po kojima je Aronofsky slavan, a što je samo po sebi, po mišljenju BBC-ja, dovoljan razlog da ga se ide pogledati, film je već naišao na gnjev vjerskih konzervativaca.

I indijska će filmska produkcija ove godine biti bogatija za još jedno nestrpljivo išekivano filmsko ostvarenje, raskošnu priču o transformaciji Mumbaija u metropolu u 60-tim godinama prošloga stoljeća Bombay Velvet redatelja Anuraga Kashyapa. U filmu, koji u distribuciju kreće u prosincu 2014., glume velika bollywoodska imena Ranbir Kapoor i Anushka Sharma a inspiriran je stvarnim događajima romantiziranim u knjizi Mumbai Fables povjesničara Gyana Prakasha.

Posljednji od velike osmorke je eksperimentalni film Manakamana antropologinje Stephany Spray i redatelja Pancha Veleza, produciran pod egidom eksperimentalnog laboratorija senzorne etnografije Sveučilišta Harvard. Autorski dvojac fiksirao je kameru u jedna kola nepalske žičare na putu prema slavnom hramu Manakamana i snimao putnike. Umjesto očekivano dosadnog uratka koji prikazuje ljude u tihoj kontemplaciji, nastalo je živo svjedočanstvo snage filmskog medija u prenošenju detalja.

zabava.hrt.hr