Ona je živjela na švedski način tjedan dana i odlučila je sa svima podijeliti kako to zapravo izgleda

život, Švedska
Sami Šveđani kažu kako je fika jedna od prvih riječi koje ćete naučiti kad dođete u Švedsku. Prijevod riječi ne postoji jer bi se onda možda izgubio smisao, a ovako se radi o jedinstvenoj pauzi koju bi svi trebali uzeti u nekom dijelu dana. Fika se može dogoditi u bilo koje vrijeme dana, a može biti i način opuštanja s drugima ili sa samim sobom. Ključan je i desert. Rolice s cimetom, kolačići ili keksići. Upravo ovaj narod konzuimra najviše čokolade i kave na svijetu. A nije ni čudo da je tako, kad imaju fikau.

Evo kakvo je iskustvo novinarke

"Kad sam na poslu, zauzeta sam cijeli dan. Uvijek imam posla. Kad sam čula za švedski način života fika (ispijanje kave i odmaranje od posla), odmah sam znala da moram to isprobati. Prvo sam se pitala što je to uopće, a onda sam se prepustila. Radi se ustvari o pauzi za kavu, ali ne bilo kakvoj pauzi.

Da, u ruci imaš kavu i možda neki kolačić, ali pauza za kavu njima je mnogo više. Trebaš isključiti sve uređaje i uzeti određeno vrijeme samo za sebe. Nije bitno gdje ćeš uzeti pauzu ni s kim, možeš sama ili s prijateljima. Bitno je samo da uzmeš vremena za napuniti energiju. Možda su upravo zbog ovog fenomena ljudi u Švedskoj toliko smireni. Odlučila sam i ja isprobati fikau, svaki dan cijeli tjedan. Zanimalo me hoće li ova pauza imati ikakav utjecaj na produktivnost. Ako ćemo iskreno, nije sve bilo kako sam očekivala.

Ponedjeljak

Nisam baš dobro razmislila o prvom danu. Kad je bilo 14:00 sati otišla sam do lokalnog kafića na kavu i sjela pored vrata. Onda sam shvatila da nisam sa sobom uzela ništa za zabavu. Fotkala sam kavu i odmah maknula mobitel. Bilo je čudno tako sjediti i piti kavu, dok su me svi ostali gledali. Željela sam samo pogledati svoj e-mail ili preletjeti po Instagramu i bilo je jako teško oduprijeti se svemu tome. Bilo mi je dosadno i bila sam pomalo nervozna. Trebala sam se opustiti i uzeti pauzu, a umjesto toga sam samo mislila o poslu i mobitelu. Nakon 15 minuta sam se vratila u ured i nikad se nisam osjećala sretnije kad sam sjela za stol.

Utorak

Otišla sam iz ureda i rekla našoj recepcionerki u što sam se upustila, a ona je samo dodala kako se to čini jako stresno. Ono što je trebalo biti uživanje, samo mi je smetalo u mojoj svakodnevnoj rutini. Ali u utorak sam sa sobom uzela knjigu. I bilo je lakše. Uz knjigu je bilo zabavno i uspjela sam skrenuti misli s posla. Možda sam se jednostavno trebala naviknuti na ovakav način pauze.

Srijeda

Sada sam uzela sa sobom uzela knjigu koju sam već neko vrijeme htjela pročitati. Otišla sam u najdraži kafić, naručila kavu, a uzela sam i krafnu. Fika se inače veže i uz neko pecivo pa sam morala u potpunosti isprobati tradiciju. Ovo je do sada bila moja najbolja fika. Počastila sam se odličnim desertom i udubila se u knjigu. Da budem iskrena, nisam htjela otići. Osjećala sam to. Bila sam i produktivnija kad sam se vratila na posao. Bila sam spremna za pisanje novih članaka.

Četvrtak

Četvrtak je bio stresan dan pun posla. Kombinirala sam fikau s ručkom. Uzela sam pecivo u kafiću ispod zgrade i sjela u kuhinju na poslu. Bilo je manje glamurozno nego sve dosadašnje fikae, ali sam ju odradila. Imala sam vremena za odmaranje i ručak, ne znam što sam više mogla tražiti.

Petak

Do petka mi je već bilo dosta. Uzelo je previše maha. Popila sam previše kave prošli tjedan pa sam se sad odlučila na vruću čokoladu. Ponovno sam imala knjigu uz sebe i razmišljala sam koliko mi je stresa donio ovakav način života. Planiranje pauze nakon ručka i odlazak na nju. Nisam baš oduševljena ovim iskustvom."

Izvor: Pop Sugar