Obrazovaniji ljudi su spremniji na brak i manje se razvode

Obrazovanje se pokazalo kao bitan faktor u "ljubavnim odlukama" bilo da je riječ o vjenčanju ili planiranju djeteta. Visoko obrazovani Amerikanci u prosjeku imaju pozitivniji stav prema braku od oni s manjim obrazovanjem koji gube vjeru u tu instituciju, zaključila je studija koja je objedinila tri nacionalna izvještaja o bračnom stanju, broju djece i stupnju obrazovanja, pišu 24sata.hr.

Prema statističkim podacima u 80-im godinama prošlog stoljeća bilo je 13 posto izvanbračne djece samohranih majki sa završenom srednjom školom, 33 posto izvanbračne djece majki sa završenom osnovnom školom te dva posto izvanbračne djece visoko obrazovanih žena. Posljednjih godina broj samohranih majka sa srednjom školom porastao je na 44 posto, onih sa osnovnom školom na 54 posto te sa fakultetskim diplomama tek na 6 posto.
Manje obrazovani se više razvode

Stopa razvoda kod visoko obrazovanih u prvih deset godina braka smanjila se sa 15 posto koliko je iznosila 1970-ih na 11 posto danas, dok je ona srednje obrazovanih ostala gotovo ista, s 36 posto narasla je na 37 posto, otkrila je studija Sveučilišta u Virginiji.

- Brak obično puno znači za dobrobit djece, a djeca koja su odrasla u domu s oba roditelja obično bolje napreduju - tvrdi voditelj studije, profesor Bradford Wilcow.

Pokazalo se kako promjene stajališta o braku i obitelji najviše pogađaju one srednjeg i manjeg obrazovanja, na što je prije svega utjecalo povećanje nezaposlenosti te slabljenje vjerskih stavova društva. Profesor Wilcox smatra kako i društvo ima veliku ulogu u slabljenju vjere u brak, jer premalo promiče pozitivne bračne vrijednosti, te posebno one koje se tiču djece.