Novi seksualni trend među srednjoškolcima i studentima | Hercegovina.Info

Novi seksualni trend među srednjoškolcima i studentima

Novi seksualni trend među srednjoškolcima i studentima
Sve ih više njeguje odnos pod nazivom 'prijatelj s povlasticama', a zbog toga često imaju psiholoških problema.

Psihologinja Tanja Stanić radi s mladima, koji sve ranije prakticiraju seksualne odnose, a često to čine i iz sasvim pogrešnih razloga.
Današnji tinejdžeri odrastaju mnogo brže nego što su to mladi činili prije, pa tako i sve ranije stupaju u slobodnije seksualne odnose. Ne samo da u 'zelenim' godinama sa partnerima istražuju spolni odnos, već njeguju i odnose poznatije pod frazom 'prijatelji s povlasticama'.

'Skloni mijenati i imati više partnera istovremeno'

S takvom mladeži često se susreće i psihologinja Tanja Stanić, koja kaže kako mladež sve ranije ima spolne odnose, a često ih imaju i iz posve pogrešnih razloga.

- Skloni su mijenjaju partnera, imati i više partnera istovremeno, postoje nekakvi novi nazivi za seksualna ponašanja poput 'prijatelj s povlasticama', rekla je psihologinja. Mladi se na taj način pokušavaju emocionalno zaštititi stupanjem u odnose bez emocija, no to često završi drugačije.

'Takvi odnosi znaju zadati boli'

- Seks se više doživljava kao zabava, rekreacija, smanjivanje napetosti, možda čak i kao mamac za zavođenje partnera nakon čega uslijede velika razočaranja i tuge kod djevojaka. Ono što se nekada čuvalo u intimi, danas je javna stvar. Takozvani selfiji, fotografiranje ili snimanje seksualno eksplicitnih autoportreta i filmova i objavljivanje na društvenim mrežama ili slanje drugima putem mobitela, opasan je trend koji može uzrokovati duboke posljedice, upozorila je Stanić.

Porazgovarali smo s nekoliko mladih koji su nam otkrili što za njih znače takvi odnosi.

- Više puta sam s nekoliko cura imao takav odnos, i nemam ništa protiv toga. Ako smo oboje za odnos bez emocija, istraživanje i zabavu, zašto bi to bilo pogrešno, rekao je učenik četvrtog razred Gimnazije Karlovac Andrej (podaci poznati redakciji).

Djevojke priznaju da su im takvi odnosi znali zadati boli.

- Jednom sam se upustila u takvo što, i više nikad neću. Nije dobro završilo. Jedna osoba uvijek razvije osjećaje nakon čega više ništa nije isto, otkrila je Marija. Neki od naših sugovornika nisu se sami našli dijelom ovakvih odnosa, no iz iskustva svojih prijatelja znaju kako to izgleda.

Istražuju seks bez ozbiljnih emocija

- Ja sam u dužoj vezi pa ne mogu iz prve ruke pričati o 'prijateljima s povlasticama'. Međutim, imam nekoliko prijateljica koje 'njeguju' takve odnose i zadovoljne su takvim stanjem stvari. Smatraju da u ovim godinama nema smisla ustrajati na nekakvim vezama i ozbiljnim odnosima, no što se tiče seksa, nemaju ništa protiv istraživanja tih stvari sa svojim 'prijateljima', objasnila nam je Irena, maturantica jedne zagrebačke gimnazije.

Mladi su nesvjesni opasnosti koje donosi takvo ponašanje

Psihologinja Stanić je također rekla kako su mladi nesvjesni opasnosti kojoj se izlažu takvim ponašanjem.

- Nisu dovoljno svjesni koliki broj ljudi to vidi i koliko će ih to komentirati, kao da je stvorena lažna sigurnost ako to radimo u svojoj sobi, tako da djevojke tek kasnije mogu doživjeti posljedice tih svojih akcija, a s druge strane tu je ta potreba da se nekome svidimo - koliko lajkova skupim, toliko vrijedim, rekla je psihologinja te dodala kako samopoštovanje mladima treba pomoći izgraditi odgojem i roditeljskim primjerom te pokojim savjetom.

izvor: srednja.hr