FOTO/VIDEO  Neviđeno vjenčanje Ivane i Branimira

vjenčanje
u Svetoj Mariji uplovili su u bračnu luku.

U kasnim popodnevnim satima pucanj topa u Svetoj Mariji i vatrogasne sirene u predgrađu Preloga prekinule su ljetnu žegu i prenule iz carstva hladovine mnoge žitelje tih sredina. Ti iznenadni zvukovi dali su naslutiti da se ovdje nešto neobično događa. I doista je bilo neobično jer je bilo neviđeno, toga dana je u Svetoj Mariji bio mimohod vatrogasnih uniformi i uniformi povijesne postrojbe Zrinske garde Čakovec.

Sve se je to događalo u crkvi i oko župne crkve Uznesenja BDM gdje je tamošnji župnik vlč. Pavao Markač svjedočio sklapanju braka „njegove župljanke" Ivane Gašparić (33) i Branimira Grabara (32) iz Čakovca. Vatrogasne uniforme su nosili pripadnici DVD-a Sveta Marija i Čakovec, čiji su Ivana i Branimir članovi, a gardisti su ovdje bili jer je Branimir i njihov član, a navade ovih društava traže da se takav svečarski čin obilježi znamenjima kojima mladenci pripadaju. Dodat ćemo k tome i podatak da je Branimir profesionalni vatrogasac, pripadnik JVP Čakovec.

Uz čin vjenčanja, Ivani je prigodne riječi u ime DVD Sveta Marija uputila njezina kolegica Gabrijela Jakupek, a buket cvijeća joj je uručio Ivan Pavlic, predsjednik spomenutog društva. U ime Zrinske garde Čakovec s oltara je mladencima uputio 'Hvalospjev ljubavi' gardista Dragan Trstoglavec.

U stilu uniformiranih bio je izlazak iz crkve. Supružnike Grabar uzdignutim sabljama pozdravili su gardisti, a potom su prošli kroz tunel usisnih vatrogasnih cijevi DVD Čakovec kojima je mladenac predsjednik. Posebno spektakularno je bilo u predgrađu Preloga, točnije prije dolaska u Trgovački centar KTC, gdje je bila svadbena svečanost, kada su ih tamo dočekali vodeni topovi vatrogasnih vozila Preloga, Svete Marije i Čakovca. Prije ulaska pod 'vatrogasnu kišu' iz svečano urešenog vozila izašli su mladenci da bi prijavak predsjedniku-mladencu predao Nikola Besedić, zapovjednik DVD Čakovec. Tim je čin vjenčanja okončan, a mladenci i svatovi su pohitali u svadbenu dvoranu gdje su ih glazbenim taktovima dočekali članovi glazbene grupe Meteori.

Vatrogastvo je spojilo sadašnje supružnike. Upoznali su se prije četiri godine na jednoj vatrogasnoj svečanosti u Ludbregu. Ivani i Branimiru 'ruke je spojio' Andreas Lisjak, zapovjednik DVD Sveta Marija, kojemu je Ivana prije samog vjenčanja 'oprostila' za to što je učinio.

- Ti Branimire, ukrao si najljepši cvijet - poručila je u oproštajnom govoru Gabrijela. Taj će 'cvijet' od sada živjeti u Čakovcu. Tamošnje DVD dobit će novu, vrijednu i iskusnu članicu koja zacijelo nikada neće zaboraviti svoje obiteljske i vatrogasne korijene. Kamera Tomislava Borkovića je spektakl zabilježila u tančine, a iz nje smo 'izrezali' samo najbitnije... Sretno mladenci!

emedjimurje.rtl.hr