Nakon rastave, rok za promjenu prezimena je šest mjeseci

rastava, rastava braka, Zakon
Naime, prema novom zakonu o osobnom imenu izjava o uzimanju djevojačkog prezimena može se dati u roku od šest mjeseci od upisa prestanka braka u matičnu knjigu rođenih u koju je upisano rođenje osobe koja je podnositelj zahtjeva. "Izjava se može dati i kod matičara nadležnog po mjestu prebivališta te osobe koji ju je dužan u roku od tri dana od dana prijema izjave dostaviti matičaru koji vodi matičnu knjigu rođenih u koju je upisano rođenje te osobe na nadležno rješavanje", stoji u nacrtu Zakona o osobnom imenu u FBiH. Zanimljivo je spomenuti da je u slučaju poništenja braka, za zadržavanje prezimena uzetog prilikom sklapanja braka neophodan pristanak bračnog partnera koji nije odgovoran za poništenje braka.

Kada je riječ o promjeni osobnog imena, prema novom zakonu ime ne može promijeniti nitko tko ima neizmirenih obveza koje se odnose na zakonsko uzdržavanje djece i bračnog partnera po odredbama Obiteljskog zakona ili neizmirene novčane kazne utvrđene u pravomoćnom rješenju za prekršaj ili novčane kazne utvrđene za kazneno djelo u pravomoćnim sudskim odlukama. Također, ime ne može mijenjati nitko tko je kazneno kažnjavan u posljednjih pet godina, kao ni oni koji imaju neizmirenih poreznih i carinskih obveza. Osoba kojoj je rješenjem promijenjeno osobno ime dužna je u roku od 30 dana od dana izvršenog upisa promjene osobnog imena u matičnu knjigu rođenih podnijeti zahtjev za zamjenu osobnih isprava (osobne iskaznice, putna isprava, vozačka dozvola i druge isprave) nadležnom organu ako je promijenjeno osobno ime drugačije od osobnog imena upisanog u identifikacijskim dokumentima te osobe. Ako se ne ispoštuje rok od 30 dana za predavanje zahtjeva za nove dokumente, nadležno županijsko ministarstvo koje je donijelo rješenje o promjeni osobnog imena će to isto rješenje poništiti.

Novi zakon o osobnom imenu predviđa i novčane kazne za one koji se ne budu pridržavali odredbi iz istoga. Tako će se kaznom u iznosu od 300 KM do 1500 KM kazniti za prekršaj odgovorna osoba u županijskom ministarstvu ako ne rješava zahtjeve stranaka za utvrđivanje osobnog imena putem identifikacije osobe, odbije primiti zahtjev stranke za promjenu imena, ili pak ne dostavi rješenje o promjeni osobnog imena matičaru i drugim nadležnim organima. Novčanom kaznom u iznosu od 50 konvertibilnih maraka do 300 KM kaznit će se za prekršaj fizička osoba ako se u pravnom prometu ne služi osobnim imenom koje je upisano u matičnu knjigu rođenih, ili se služi tuđim osobnim imenom. Ista kazna predviđena je za roditelje koji ne prijave osobno ime djeteta radi upisa u matičnu knjigu rođenih u roku od 30 dana od rođenja djeteta, kao i za one koji su dobili rješenje za promjenu imena ili prezimena, a nisu zamijenili osobna dokumenta u roku od 30 dana.

Marija Medić Bošnjak/Vecernji.ba