Nakon pritiska javnosti, otkazan koncert Bore Drljače

bora drljača, koncert
Ovaj koncert trebao se održati 13. siječnja od 20.30 sati u organizaciji Zajednice Srba u Istri.

Naravno, nije problem u održavanju manifestacije, koliko u činjenici da je Bora Drljača za vrijeme Domovinskog rata pjevao pjesme u kojima je veličao kapetana Dragana, četničkog vođu popa Đujića i Radovana Karadžića, a branitelje nazivao ustašama.

- Svi smo čuli ovih dana za Dragana kapetana, stigao je iz daleka, sudbina ga baci neka. Borio se kod Obrovca, kod Plitvica i Benkovca. Kod Karina i kod Knina, sve do Zadra i Skradina. U mislima ratne slike, sad zbrinjava ranjenike. Krajina ga slavi naša, branio je od ustaša - glasi tekst jedne od njegovih "uspješnica", u kojoj je hvalio osuđenog ratnog zločinca. Ipak, od tog koncerta neće biti ništa. Jutros je promptno reagirao pulski gradonačelnik Boris Miletić, s obzirom na to da je Grad Pula među pokroviteljima ove manifestacije.

- Iako je organizator najavljene manifestacije neovisna organizacija, odnosno Zajednica Srba u Istri te prostor Doma hrvatskih branitelja nije u ingerenciji Grada Pule već Ministarstva obrane Republike Hrvatske, pulski gradonačelnik Boris Miletić kontaktirao je predsjednika Zajednice Srba u Istri Miomira Jeremića koji je odustao od nastupa navedenog izvođača. Pula, poznata u cijeloj Hrvatskoj, ali i širom Europe i svijeta kao grad liberalnih vrijednosti i uspješne multikulturalnosti, ograđuje se od svake vrste nacionalne isključivosti i vjerske netrpeljivosti koja unosi razdor i nemir među stanovništvo. U skladu s time ne podržava ni gostovanje glazbenog izvođača Bore Drljača koji u svojim pjesmama i izjavama iznosi stavove neprimjerene europskim vrijednostima tolerancije i međusobnog poštovanja te uvažavanja stradanja civila i branitelja u Domovinskom ratu - stoji u priopćenju koje je jutros Miletić poslao medijima.

Prije Miletićeva priopćenja jutros su se javili i iz HSP-a.

- Marko Perković Thompson, hrvatski branitelj NE MOŽE - Boro Drljača četnički poticatelj i glorifikator MOŽE!? U Hrvatskoj, državi apsurda, njenim braniteljima nije dopušteno pjevati ali je zato "pevačima" iz Srbije, poznatima po glorificiranju ratnih zločinaca koji su po DRŽAVI HRVATSKOJ imali svoj KRVAVI PIR, to dozvoljeno. Strašna je to i porazna činjenica - rekao je Nikica Augustinović, predsjednik Glavnog stana HSP-a.

Da apsurd bude veći, Drljača je u Puli trebao nastupiti u Domu hrvatskih branitelja, čiji je vlasnik Ministarstvo obrane RH. Dakle, pjevač koji je u svojim pjesmama omalovažavao branitelje i Domovinski rat, trebao je pjevati u njihovu Domu!?

vecernji list