Najmlađa majka u Hercegovini: U Mostaru rodila 15-godišnjakinja

bebe, bebe, umrli, drvar, bijela kuga, Kupres, imena, BIH, zanimljivo, bebe, interspolna ljudska bića, neodređeni spol, Njemačka, majka, rađanje, šestorke, BIH, poticaj, tele, dijete, jugoslavija, bebe, izvoz, bebe, porodilje, porodiljna naknada, djeca rast, imena, Hrvatska, djeca, bebe, Hercegovina, beba, zamjena, bebe, Mostar, porodiljna naknada, porodiljsko, HNŽ, zamjena, bebe, Čitluk, priraštaj, prirodni priraštaj, dijete, dječak, curica, imena, djeca rast, bebe, Hrvatska zemlja, roditeljska prava, roditeljstvo, naknade, rodiljske naknade, bebe, plač, djeca rast, imena, ženska imena , imena, popularna imena, imena, popularna imena, ženska imena , imena, ženska imena , BIH, beba, rođenje djeteta, rođenje, Mostar
...protekle godine je rodilo 76 maloljetnica. Neke su svoju novorođenčad ostavile u rukama medicinskih radnika.

Najviše porođaja maloljetnica bilo je na Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla - ukupno 33, ali na toj klinci prošle godine je i rođeno najviše beba - 3.720. Najmlađa rodilja u Tuzli imala je 15, a najstarija 46 godina.

Tuzla i Mostar

U mostarskoj bolnici "Dr. Safet Mujić" i Sveučilišnoj kliničkoj bolnici 11 maloljetnica je postalo majkom. Najmlađa je imala 15, a najstarija rodilja 46 godina. Na Ginekološkom odjelu Kantonalne bolnice Goražde prošle godine je obavljen 231 porođaj, a majke su postale dvije maloljetnice. I na koncu, u Kantonalnoj bolnici Livno 2017. je obavljeno 329 porođaja, ali među radiljama nije bilo nijedne maloljetnice.

Nažalost, još postoje slučajevi da rodilje svoju novorođenčad ostavljaju u bolničkim ustanovama. Takvih slučajeva bilo je devet: po tri u Tuzli i Mostaru (Sveučilišna klinička bolnica), dva u Bihaću i jedan u Goraždu.

Cijena porođaja može biti i iznad 2.000 KM

U Bihaću se porođaji ne naplaćuju, jer svaka trudnica koja nema zdravstveno osiguranje to pravo ostvaruje putem Centra za socijalni rad. U Tuzli se, također, ne naplaćuju porođaji, ali rodilje koje nisu osigurane dužne su platiti bolničku sobu, čija cijena ovisi o načinu porođaja i vrsti usluga. U Livanjskoj bolnici porođaji se naplaćuju neosiguranim trudnicama, zatim trudnicama iz drugih kantona i inozemstva, osiguranim trudnicama iz drugih kantona i inozemstva, dok cijena ovisi o broju pruženih usluga.

Porođaji se naplaćuju neosiguranim osobama u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar. Obični porođaj može koštati 500 KM, a nekad dosegne cijenu i višu od 2.000 KM. U Bijeljini i Banjoj Luci, kako nam je navedeno, ne naplaćuju ništa, dok u Goraždu neosigurane osobe plaćaju 386,40 KM, a u bolnici "Dr. Safet Mujić" porođaji se naplaćuju za neosigurane osobe i strane osobe, ali nema fiksne cijene.

Bez podataka iz Sarajeva i Zenice

Uprkos našim nastojanjima, podatke o broju porođaja, broju maloljetnih porodilja, mrtvorođenčadi i cijenama porođaja, iz Kliničkog centra u Sarajevu i Kantonalne bolnice u Zenici nismo uspjeli dobiti, piše Dnevni Avaz.