Na današnji dan prije 24 godine ubijeni su sarajevski Romeo i Julija

Boško i Admira, obljetnica
Na današnji dan prije 24 godine poginuli su Boško Brkić i Admira Ismić. Slika mrtvih tijela mladog para iz Sarajeva, kako zagrljeni leže na sarajevskom mostu, obišla je svijet. Prozvani su sarajevskim Romeom i Julijom.

- Samo nas metak može razdvojiti, govorila je Admira, koju u opkoljenom Sarajevu nije želio ostaviti dugogodišnji dečko.

U 17 sati 18. svibnja 1993., prije točno 24 godine, nesretno je završila jedna velika ljubav, koja je postala metafora ratu u BiH.

Boško i Admira, tada 24-godišnjaci, maštali su kako da se dokopaju druge strane Miljacke, što je za njih značilo slobodu.

Željeli su doći do Grbavice koju su u to vrijeme držali Srbi. Planirali su u Beograd pa dalje izvan zemlje.

Taj dan Admirina majka Nedreta je plakala, a otac Zijo nije htio govoriti jer se nije slagao s tim da krenu. No, Admira nije željela ostaviti svoju jedinu ljubav.

Američki reporter Kurt Schork, koji je svijetu prenio priču o njihovoj tragičnoj ljubavi, 1993. za Reuters je napisao da su sve strane dozvolile da prođu liniju razgraničenja. I danas je nejasno zašto su pucali na njih.

Boško i Admira krenuli su prema mostu uz zid, hodali su najmanje 500 metara desnom obalom Miljacke, potpuno izloženi pogledima vojnika s obje strane. Držali su se za ruke kada su ih pogodili snajperski hici.

- Boško je prvi pao, ona je dopuzala do njega i zagrlila ga. Tako su umrli, ispričala je Boškova majka Radmila, koja nikad nije saznala s koje strane su pucali na mladi par jer nikada nije pokrenuta istraga.

Slika njihovih tijela u zagrljaju obišla je cijeli svijet, a CNN ih je nazvao sarajevskim Romeom i Julijom.

Sedam dana ih se nitko nije usudio maknuti s mosta. Osmi dan srpska vojska je natjerala zarobljenike da ih podignu i odnesu na Grbavicu.

Nakon rata, 1996. godine, po želji Admirinih roditelja, njihova tijela su prebačena u Sarajevo i pokopana na groblju Lav.

Slobodna Dalmacija

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.