Muškarci se brže zaljubljuju i prvi kažu 'volim te'

Znanstvenici sa Sveučilišta Pennsylvania, nakon provedenog istraživanja, tvrde da premda se žene lakše izražavaju svoje osjećaje da su muškarci ti koji se brže zaljubljuju, a rezultati studije otkrili su da muškarci ljubav izjavljuju čak tri puta brže od žena koje su u tom pogledu znatno suzdržanije, piše The Telegraph.

Profesorica Marissa Harrison, voditeljica istraživanja, intervjuirala je 172 studenta pitajući ih jesu li ikada bili zaljubljeni te koliko im je trebalo da partneru izjave svoju ljubav. 'Žene su pragmatičnije kada je riječ o ljubavi te rijetko kada bez razmišljanja ulijeću u ljubavnu vezu', profesorica Harrison.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Social Psychology, otkriva da se muškarci zaljubljuju u roku od nekoliko tjedana, dok je ženama za to potrebno nekoliko mjeseci. Kao mogući razlog tomu istraživači navode seks, koji muškarci izjednačuju s ljubavlju. Tako muškarci žele seksualni odnos vrlo brzo, otprilike nekoliko tjedana nakon prvoga spoja, dok žene žele pričekati nekoliko mjeseci.

'Možda se žene percipira kao manje racionalne kada je o ljubavi riječ zato što imaju veći kapacitet za obradu emocionalnih iskustava. Može se reći da se muškarci prvi zaljubljuju i prvi izjavljuju ljubav jer ljubav izjednačavaju sa seksualnom željom. No istraživanja pokazuju da su strastvena ljubav i seksualna želja izrazito različiti mehanizmi', navodi se.

Britanski znanstvenici tvrde da su se muškarci uvijek uvelike razlikovali po sposobnosti i spremnosti da izraze svoje emocije. No današnji mlađi muškarcima izražavanje ljubavi i emocija predstavlja sve manju neugodu.

izvor: tportal.hr