Muči vas PMS? Nutricionist savjetuje što konzumirati za ublažavanje simptoma

pms

Oko 75 posto žena tijekom svog života osjetilo je neugodne simptome PMS-a poput glavobolje, osjetljivost grudi, grčeva, razdražljivost, glad, tjeskobu...

Istraživanja su pokazala da je te simptome moguće ublažiti uz pravilnu kombinaciju prehrane i vitamina, objašnjava nutricionist Rick Hay, piše Daily Mail.

Posebno je u toj borbi važan mineral magnezija, napominje. Ako patite od PMS-a pokušajte ga ublažiti uzimanjem magnezij citrata. Hay tvrdi kako izraženije simptome predmenstrualnog simptoma obično imaju žene koje imaju niske razine magnezija. Stoga će magnezij, tvrdi, pomoći u ublažavanju razine stresa i tjeskobe te pomoći kod glavobolje i grčeva mišića.

Istraživanja su pokazala da su žene koje su uzimale 400 mg magnezija dnevno uspjele smanjiti napetost, bol grudi, debljanje, vrtoglavicu i glavobolje povezane s PMS-om.

Magnezij je esencijalni mineral koji igra ključnu ulogu u više od 300 različitih enzimskih reakcija u tijelu, a pomoći će i u ostvarivanju kvalitetnog noćnog sna, smanjenju simptoma nemirnih nogu, kronične boli, umora, promjene raspoloženja i migrene.

Prema podacima British Nutrition Foundation, jedna od pet žena u dobi od 19 do 34 godine i većina tinejdžerica imaju niže razine magnezija. Ako se osjećate umorno, magnezij bi svakako trebao pomoći u otklanjanju tog osjećaja, navodi se.

Istraživanje provedeno 2012. godine pokazalo je da magnezij ima itekako važnu ulogu u rješavanju problema nesanice i ciklusa spavanja. Osobe koje su tijekom osam tjedana uzimale 500mg magnezija na dan, prije spavanja, imale su manje problema sa snom.

Ovaj mineral pomaže i za poboljšanje rasploženja, pojašanjava Hay. Istraživaću su 2017. godine objavili rezultate istraživanja u časopisu PLoS One, a u kojima se navodi da su odrasle osobe koje su tijekom šest tjedana uzimale 248mg magnezija, imale manje razine depresije i anksioznosti.

Svakako se prije uzimanja magnezija konzultirajte s liječnikom o dozama, ali svakako bi bilo bolje obogatiti prehranu namirnicama koje sadrže magnezij poput lisnatog zelenog povrća, badema, sjemenki, orašastih plodova, špinata, smeđe riže, crnog graha, avokada...