Može li se vikendom nadoknaditi izgubljeni san? Ovo su svi mitovi o spavanju

mit, spavanje, vikend, zdravlje

Iako postoje razni trikovi koji tvrde da pomažu ljudima zaspati i bolje spavati, postoje i mitovi o spavanju koji su skroz pogrešni, piše msn.com.

1. Vrijeme odlaska u krevet nije važno Iako svakodnevno spavate barem sedam sati, i dalje ste umorni, a razlog tome je nepravilna rutina odlaska u krevet. Vrlo važno je svaki dan otići na spavanje u relativno isto vrijeme. Tako će se vaše tijelo naviknuti na rutinu i u određeno doba dana biti umorno i spremno za spavanje te tako ćete lakše zaspati i osjećati se odmorno tijekom dana.

2. Duljim spavanjem preko vikenda nadoknadit ćete san Ima smisla da ako preko tjedna nedovoljno spavate da ćete preko vikenda htjeti duže spavati, ali to zapravo nije dobro. Ako ćete spavati duže, poremetit ćete svoju rutinu spavanja i idući dan nećete moći zaspati. Budući da ste se kasnije probudili, navečer nećete moći zaspati i nećete dobiti dovoljno sna.

3. Dobro je rano se ustati kako bi vježbali Da, dobro je vježbati ujutro, ali samo ako ste večer prije dovoljno spavali. Ako se ujutro budite rano bez da ste odspavali barem sedam sati, zapravo ćete imati nedostatak sna zbog kojeg će se smanjiti vaša sposobnost vježbanja te nećete postići željenje rezultate.

4. Pijenje kave popodne ne utječe na spavanje Iako neki ljudi tvrde da ako i popiju kavu popodne, navečer mogu normalno zaspati, to ne znači da kava ne utječe na vaš san. Kava u organizmu ostaje osam sati, što znači da ako popodne popijete kavu patit ćete od nesanice i budit ćete se usred noći pa se nećete dovoljno naspavati.

5. Biti na mobitelu prije spavanja je dobra stvar Sva tehnologija isijava takozvano plavo svijetlo zbog kojeg je teže zaspati. Ako ste na mobitelu prije spavanja, loše ćete spavati, a idući dan ćete biti umorni i lošeg raspoloženja.

6. Alkohol pomaže da bolje spavate Iako čaša vina prije spavanja pomaže da bolje zaspite, budit ćete se po noći i imat ćete nemiran san jer alkohol utječe na REM fazu spavanja, u kojoj dobivate najviše energije i najbolje spavate.