FOTO  Mostarka Selma Bijedić pobjednica Perwoll New Generation 2016

Selma Bijedić, Nivea BH Fashion Week Sarajevo, NIVEA BH
Mostarka Selma Bijedić iz Visoke škole "Logos" Mostar, pobjednica je jedinstvenog strukovnog natjecanja "Perwoll New Generation 2016" koje se održalo 04.04. u sklopu 36. NIVEA BH Fashion Week Sarajevo u Zemaljskom Muzeju.

Stručni žiri nije imao nimalo lagan zadatak odabrati najbolje, a činile su ga modni urednici, modni dizajneri, modni fotografi, umjetnici slikari, stilisti i dr među kojima Jelena Joksimović, Ines Kunovac, Emina Husedžinović-Ibrahimović, Marko Feher, Tea Zubović, Kosta Miljković, Aleksandar Arsenović, Saša Martić i dr.

U veoma teškoj konkurenciji, izabrano je 5 najtalentiranijih natjecatelja kao i pobjednik i nositelj treće titule „Perwoll New Generation 2016" a to je Selma Bijedić iz Visoke škole „Logos" iz Mostara. Selma je osvojila glavnu nagradu koja iznosi 1000 eura i besplatnu revijalnu prezetaciju svoje nove kolekcije na 37. NIVEA BH Fashion Weeku Sarajevo jesen/zima 2016.

Selma se zahvalila članovima žirija, svim prisutnim na dolasku, modnoj agenciji Abc Models Mgmt i NIVEA BH Fashion Week Sarajevo na prepoznatom kvalitetu.

"Presretna sam zbog pobjede. U ime svih nas mladih neafirmiranih mladih dizajnera zahvaljujem se organizatoru NIVEA BH Fashion Week Sarajevo na odličnoj suradnji i organizaciji te pruženoj prilici da i mi mladi koji smo na početku svoje karijere iskažemo svoj talent, kreativnost, i da se revijalno predstavimo široj publici. Potrudiću se da opravdam ukazano povjerenje i da se na jesen u sklopu 37. NIVEA BH Fashion Week Sarajevo predstavim s svojom odličnom autorskom kolekcijom" poručuje Selma Bijedić i nastavlja: "Kolekcija koju sam predstavila na "Perwoll New Generation 2016" nosi naziv ''FURORE" i inspirisana je futurizmom, tehnologijom, sci-fi filmovima i avangardnim stilom. Ženi se dodjeljuje uloga neustrašive moderne ratnice. Fuzijom glamura i futurizma cilj je bio stvoriti milenijsku ženu, naglašavajući njen seksipil i ženstvenost. Cjelokupna kolekcija je monokromatska, modelima je izražen minimalizam i futuristički pristup dizajnu".

 

Osim Selme, i druga mlada dizajnerska imena su iste večeri predstavili dobre kolekcije koje pokazuju izuzetnu zrelost novih mladih kreativnih dizajnerskih snaga u našoj zemlji.

U konkurenciji studenata ispred Tehničkog fakulteta Bihać odsjek tekstilni dizajn najbolju kolekciju imao je Alen Plančić.

U konkurenciji studenata ispred Tehnološkog fakulteta Banja Luka,odsjek modni dizajn najbolju kolekciju imala je Vedrana Matošević.

U konkurenciji samostalnih mladih dizajnera, stručni žiri odabrao je na trećem mjestu Jelenu Gvozden, drugoplasirani je Mario Vijačkić i prvoplasirana je Slađana Zgonjanin.

Ovogodišnji pobjednici dobit će priliku za nastup na 37. NIVEA BH Fashion Week Sarajevo jesen/zima, zajedno uz renomirane modne dizajnere.

"U posljednjih 36 sezona, novčano smo i logistički pomogli više stotina afirmiranih i neafirmiranih modnih dizajnera iz cijele BiH, kojima je dizajn odjeće profesija a ne samo hobi. Svake godine, vidan je kvalitet među mladim BH dizajnerima, što znači da je budućnost pred njima. Svim ovogodišnjim finalistima "Perwoll New Generation 2016" želim čestitati jer su ovaj put pokazali veliki napredak u svom radu. Nove generacije dizajnera predstavljaju veliko osveženje za BH modnu scenu. Ono što smo vidjeli na 36. NIVEA BH FASHION WEEK SARAJEVO i platformi "Perwoll New Generation 2016" su svakako talentirani i vrijedni mladi ljudi, čija vremena tek dolaze" - izjavila je Stela Zubak J., direktor NIVEA BH Fashion Week Sarajevo i dobitnica međunarodnog priznanja poboljšanja kvalitete kulture u zlatnoj kategoriji za doprinos razvoja BH modne scene i međunarodne nagrade za kvalitet kao najbolje model management agencije u Bosni i Hercegovini i Istočnoj Evropi.

 

Nakon veoma uspješne revije Perwoll New Generation 2016, prisutne zvanice su uživale na Sarajevsko after party, uz promociju kafe Zlatna džezva i vode Oaza.