Mostarka mijenja spol i postaje muškarac

mostarka, spol
Rođena Mostarka sa zagrebačkom adresom jedna je od osoba koje su drugačije i često su zbog toga izložene neprihvaćanju i bijesu od strane okoline, pa čak i bliskih prijatelja i obitelji. Rođena je kao djevojčica, a trenutno je u fazi transformacije i žarko želi promijeniti spol te svoj život nastaviti kao muškarac. Adaleta se javno izjasnila kao lezbijka prije nekoliko godina u jednoj emisiji, a danas se izjašnjava kao transseksualna osoba i o sebi govori u muškom rodu piše Index.hr

Kako si i kada otkrio da živiš u pogrešnom tijelu?

Da živim u pogrešnom tijelu, znao sam u ranom djetinjstvu, ali tada nisam znao kako bih nazvao taj pojam i proces kroz koji sam prolazio. Vremenom i odrastanjem nisam dolazio do nekih detaljnijih informacija o samom sebi pa sam samog sebe pronašao u emisiji "Dejana Talk Show", u kojoj sam govorio na temu "Žene koje vole žene".

Što se tada promijenilo u tvom životu?

Tada je bila podnošljivija situacija nego sad, rekao bih. Tada sam se izjasnio kao lezbijka, moji su znali za to opredjeljenje još od samog puberteta, ali nisam imao stopostotnu podršku, tako da odlaskom na TV riskirao sam u mnogo čemu, što je krajnje rezultiralo odricanjem moje obitelji od mene, i to odricanje je trajalo svega mjesec i pol, nakon čega sam poslao pismo mati gdje sam naveo kako se osjećam i nakon čijeg primitka se ona odazvala i kontaktirala me. Danas je drugačija situacija, moji ne znaju da želim promijeniti spol i namjeravao sam im kazati kad uđem u proces tranzicije. Što se tiče prijatelja, imam veliku podršku, što me čini hrabrijim, snažnijih, i sretan sam mnogo zbog te činjenice.

Možeš li nam otkriti kako živiš sada i u kojoj si fazi što se tiče promjene spola?

Još nije počelo. Tijekom informiranja otkrio sam da prvo da se uđe u proces testiranja, je li netko transrodna osoba ili ne, potom odlazite kod psihijatra pa idete na psihološko savjetovanje, poslije toga vam daju dijagnozu, i na osnovu dijagnoze vam propisuju adekvatnu terapiju, u to ulaze hormoni. Operacija je zadnja faza koja se obavlja dva puta do konačnice.


Kako Hrvatska i Balkan generalno prihvaćaju ljude koji su drugačiji?


Što se tiče Zagreba, situacija je dosta bolja u odnosu na BIH, ako samo pogledamo na gay parade koje se odvijaju svake godine bez nekih većih problema, što bi recimo u BiH prošlo znatno gore, s obzirom na to da primitivizam vlada sve više. Ali, kako sam nisam pobornik takvih aktivnosti i nisam bio niti na jednoj "Paradi Ponosa" ne bih znao više.

Koje je najneugodnije iskustvo koje si doživio kao LGBT osoba u Hrvatskoj?

U sadašnjog fazi otkrivanja samog sebe, nisam imao nikakvih negativnih iskustava i kritika. Kao jedna transeksualna osoba, dobio sam mnogo više podrške, nego osuda.

Kako ide s curama danas?

Svjestan sam da je sad sve drugačije, nisam u vezi, slobodan sam, pa ćemo vidjeti kako će biti nadalje, što će se dešavati i na koji način će se odvijati.

Index.hr