Mostar: Brakovi pucaju čim se potroši jabuka

Prema službenim podacima Centra za socijalni rad u Mostaru, lani je zabilježeno 80 brakorazvodnih parnica, dok je ove godine samo do rujna evidentirano 66 razvoda, prenosi Avaz.

Renata Brkić iz Stručnog tima za zaštitu braka, obitelji i djece ovog centra ističe da je dosta razloga zbog kojih se parovi odlučuju na ovaj korak, ali su glavni preljuba, psihičko i fizičko nasilje u porodici, neslaganje te loša materijalna situacija.

Problem alkohola

- U posljednje vrijeme sve je više brakova koji pucaju zbog raznih ovisnosti, od droge i alkohola do kocke - naglašava Brkić.

Zabrinjavajući je podatak da je sve veći broj parova koji se razvode tek nakon dva ili tri mjeseca, odnosno nakon što, kako neki navode, potroše "jabuku" - novac kojim su darivani na svadbi.

Otplata dugova

- Čuo sam nedavno za jedan slučaj kada je mladoženja drugog jutra pokupio novac dobiven na vjenčanju te ga odnio od kuće zbog dugova za drogu ili slično. Ne tvrdim, ali možda je upravo zbog te "jabuke", odnosno otplate duga, i ušao u brak i onda razvod, u tom slučaju, i ne čudi - navodi mostarski psiholog Marko Romić.

No, prema njegovom mišljenju, glavni razlog što mladi sve više bježe iz bračne zajednice upravo je to što u nju ulaze potpuno nespremni i neinformirani. Naglašava da bi 70 posto parova unaprijed odustalo od braka kada bi tačno znalo što ih sve u njemu očekuje.

Med i mlijeko pa problemi

- Parovi misle da će, čim se vjenčaju, ući u jedno cvjetno ružičasto polje, u kojem teku med i mlijeko. No, kad se počnu susretati sa životnim problemima, ta ružičasta boja počinje se polako pretvarati u sivu ili crnu. Čim se to desi, dižu ruke od svega a da prethodno nisu ni probali da se odreknu nekih stvari ili da ih istrpe - ističe Marko Romić.