Moja prijateljica je ljubomorna na mog dečka!

Mislim da ću poludjeti, ne mogu više balansirati između najbolje prijateljice i dečka - požalila mi se prijateljica Sandra na jednoj od subotnjih kava.

- Kada sam prohodala s dečkom, vukla sam i prijateljicu svugdje sa sobom, jer bile smo si od uvijek najbolje prijateljice, nerazdvojne, svugdje smo išle skupa, svaki dan smo se čule telefonski pet puta. I sve je bilo dobro dok sam prohodala sam današnjim dečkom. Ona se svidjela mojem dečku kao osoba, a i on njoj, nije bilo nikakvih problema. Na početku nisam imala srca, ali i nisam znala kako da odbijam izlaske i druženja s njom, ali isto tako htjela sam biti sa svojim dečkom, pa je ona svugdje išla s nama. Njega su čak po gradu zadirkivali da ima dvije cure, a na rođendane i druženja su nas zvali u „paketu" - u troje.", kazala je.

- No, s vremenom počeli su problemi, moj dečko je zahtijevao da budemo sami, što mi je bilo razumljivo, jer sam i ja isto željela, ali nisam opet htjela povrijediti prijateljicu. On se počeo ljutiti na mene, prigovarati mi da mi je prijateljica draža od njega, da ga ne volim i da ne marim za njega, dok skočim na svaki njezin poziv i prohtjev. Ona je pak postala ljubomorna na njega i općenito našu vezu. Ljuti se kada nekamo odemo bez nje, kada ju ne nazovem jedan dan i slično. Ne mogu više. Osjećam se zarobljeno između njih dvoje, ne mogu više normalno živjeti i disati. Neprestano sam pod pritiskom i stresom balansiranja njih dvoje - objasnila je Sandra, te dodala: - Volim ju, ali ju trenutno ne mogu vidjeti. Želim samo normalne prijateljice s kojima ću razgovarati bez svakodnevnih drama, komplikacija, dvosmislenih komentara. Želim samo normalno druženje!"

Prijateljstvo i ljubav nisu isto

Na žalost, situacija u kojoj se Sandra našla, nije niti malo jednostavna, ali čini se da je za tu situaciju uvelike sama kriva. Naime, situacija se nije dogodila odjednom, ona je eskalirala tek nakon nekog vremena. S druge strane kada se nađete u situaciji da morate birati između dobrih prijatelja i veze s osobom koju volite, to gotovo da i nije nikakav izbor.

Kako je do toga uopće došlo? Naime, ona nije odmah postavila granice prijateljstva i ljubavne veze u koju se upustila. Mislila je da će moći dobro „žonglirati" između vrlo zahtjevne prijateljice i dečka, no na duge staze, svi znamo da to nije moguće. U takvim situacijama potrebno je pronaći novu ravnotežu u prijateljstvu i ljubavi, što nitko od njih očito nije pokušao učiniti, posebno ne Sandra, koja nije više mogla sjediti na dvije stolice. Dio tog problema sigurno leži i u tome što Sandrina prijateljica nije u ljubavnoj vezi, pa je maksimalno svoju pažnju i dalje poklanjala svojoj najboljoj prijateljici, koja je pronašla potencijalnog životnog partnera.

- Znam da je i njoj teško, jer na neki način ispada da sam nju zapostavila zbog njega, ali isto je činjenica da bi ona isto postupila u mojoj situaciji. Nas dvije nismo bile u ljubavnoj, nego prijateljskoj vezi, što su sasvim dvije različite stvari. Mislim da je ona u tih godinu i pola isto tako trebala shvatiti neke stvari, odnosno da ona ne može biti treća osoba u našoj vezi. Ni jedan od nas nismo željeli zapostaviti prijatelje i nismo ih, ali isto tako prilagodili smo naša druženja našem stilu života, jer posljednjih pola godine i živimo zajedno. Nije mi jasno, ona kao da svakog dana misli da ćemo nas dvoje prekinuti i da će sve biti kao što je i bilo prije - zbunjeno priča Sandra.

Što učiniti?

Nema mnogo stvari koje Sandra može učiniti u toj situaciji, ako želi zadržati i svoju prijateljicu, ali i stabilnu vezu. Najbolja mogućnost je da razgovara sa svojom prijateljicom, ozbiljno i iskreno o svim osjećajima koji su se nakupili u njoj. Prava prijateljica bi ju trebala shvatiti, ako želi zadržati svoje pravo, istinsko prijateljstvo.

- Ne bi htjela da me netko krivo shvati, ona meni nije smetnja, baš suprotno, i ja trebam i želim nju kao prijateljicu, ali ova sadašnja situacija se više ne može nastaviti. Morat ćemo svi napraviti kompromise - objašnjava Sandra. Naime, njena prijateljica, ma kako se osjećala zapostavljeno morat će konačno shvatiti da više nije u centru Sandrinog života.

- Imamo 28 godina, više nismo balavice od 16 ili 18 godina, kada smo imale sasvim druge životne prioritete i interese. Pronašla sam nekog važnog za moju sreću, osobu s kojom se nadam da ću provesti život, njoj se to još nije dogodilo, ali može se dogoditi sutra. Ja ju želim u svojem životu, ali kao prijateljicu, osobu na koju se mogu osloniti i obrnuto, samo ona mora shvatiti da su se moji prioriteti promijenili - ističe ona.

Posloženi prioriteti

Sandrin partner malo kasnije, tog istog dana ispričao mi je svoju verziju priče kada sam ga pomalo znatiželjno pitala za cijelu situaciju, tog neobičnog „ljubavno-prijateljskog trokuta".

- U biti, više nemam snage raspravljati o tome jer Sandra i ja smo na to potrošili mnoge večeri. No, sve mi je to postalo previše kada je Sandru počela nazivati u razna doba dana i noći i pozivala ju na red zbog čega ju nije nazvala ili zbog čega ju nije pozvala negdje, a mi smo bili skupa i željeli biti sami. Kao što njih dvije uvijek imaju neke svoje razgovore, u koje se ja ne želim petljati niti me zanimaju, tako i nas dvoje imamo svoju intimu. Ne želim ju dijeliti u tom pogledu s nikime. Mi se i dalje samostalno i zajedno družimo s brojnim ljudima, prijateljima, ali čini se da samo Sandrinoj prijateljici to nije dovoljno. Znam da je moja djevojka pod pritiskom i nastojim ne previše zanovijetati po tom pogledu, jer ona zna moje stajalište, s kojim se slaže. Sada ona mora raščistiti to između njih dvije - ispričao je Sandrin partner.

Ono što ostaje činjenica je da duga i bliska prijateljstva jesu poput platonskih ljubavnih veza. Zato je potrebno postaviti pitanje gdje povući granicu da prijateljstvo ostane zdravo i uzajamno, i gdje jedna strana neće gušiti ili zanemarivati drugu?

Može se reći da svako prijateljstvo ima svoju fazu „medenog mjeseca", ali nakon njega nastupa realnost, koja nije uvijek lijepa niti sretna. Prijateljstva imaju uspone i padove, dobre i loše trenutke, ali nikada ne smiju postati posesivna, ljubomorna, naporna, zamarajuća, kao niti jedna druga veza u našem životu. Čuvajte i cijenite prijatelje, ali isto tako očekujte jednako s njihove strane.

Izvor: zena.hr