Mnoge muškarce seksualno privlače njihove prijateljice

Muškarce češće privlače prijateljice nego što žene privlače prijatelji. Također, muškarci su skloniji precjenjivanju u vezi s tim koliko su njihove prijateljice seksualno zainteresirane za njih. U većini slučajeva seksualna privlačnost između prijatelja se smatra teretom.

- Prijateljstvo je interesantno za istraživanje, jer ne nudi nikakve reproduktivne prednosti.

Smatram da muškarci i žene žele biti prijatelji, žele stvoriti platonske veze. Ali informacije koje sam sakupila pokazuju da seksualna privlačnost može stvoriti probleme - rekla je April Bleske-Rechek, psihologinja sa Univerziteta u Wisconsinu, za LiveScience.

Bleske-Rechek i njeni suradnici su istraživali kako se heteroseksualne osobe nose sa problemima seksualne privlačnosti u prijateljstvu, piše klix.ba.

Prema riječima Bleske-Rechek, rezultati istraživanja nisu iznenađujući.

- Muškarci često seksualnu zainteresiranost izvlače iz konteksta - rekla je Bleske-Rechek.

Dosta muškaraca, koji su u trenutku ispitivanja bili u vezi, je također priznalo da svoje prijateljice smatraju privlačnim i da bi rado s njima imali nešto više od prijateljstva.

Čini se da seksualna privlačnost između prijatelja nestaje sa godinama, jer je broj starijih ljudi uključenih u istraživanje, a koji su rekli da osjećaju privlačnost, bio mnogo manji nego kod mlađih osoba.