Mladi Hrvati piju alkohol već od 15 godina, i nije im stran seks na jednu noć

Na pitanje koliko često izlaze, 32% ispitanika odgovara da izlaze jednom tjedno, dok njih 29% izlazi jednom mjesečno. Kao primarni razlog zašto izlaze, visoki postotak njih (86%) odgovara da izlaze zbog zabave s prijateljima, dok podjednak postotak imaju odgovori 'da upoznam potencijalnog ljubavnog partnera', 'da se napijem' i 'zato što mi je dosadno doma'.

Najviše se sluša komercijalna glazba (54%), dok elektronika i turbo folk dijele drugo mjesto.

Ljubavne partnere upoznaju vani, a ni seks na jednu noć nije nepoznanica

54% ispitanika većinu svojih ljubavnih partnera upoznaje vani, za vrijeme izlaska, dok se njih 32% upoznalo na fakultetu, u školi ili na poslu. Neznatan broj njih se upoznaje na internetu.
Zanimljiv je podatak da je 40% ispitanika imalo 'one night stand' iskustvo, odnosno seks za jednu noć, od kojih je 59% koristilo zaštitu taj put, a 23% se ne sjeća točno jesu li koristili zaštitu ili ne.

Van najčešće idu automobilom, a troše između 100 i 200 kuna

47% ispitanika koristi automobil kao sredstvo prijevoza kad izlaze, dok se 39% posto njih služi javnim prijevozom.

Što se količne novca koju troše vani tiče, ispitanici odgovaraju:
• Manje od 100 kn (31%)
• 100 - 200 kn (44%)
• 200 - 400 kn (19%)
• Više od 400 kn (6%)

Ne drogiraju se, ali zato piju od 15. godine

Po pitanju lakih droga, 5% ispitanika ih često konzumira, dok najvećem broju (53%) ne pada na pamet niti probati. Podjednak broj ostalih ispitanika odabrao je odgovor 'probao/la sam jednom i to je sve' i 'povremeno konzumiram'.

55% ispitanika prvi put se napilo između 15.-18. godine, a 31% doživjelo je svoje prvo pijanstvo prije 15. godine. Prije izlaska i dalje su popularna 'zagrijavanja' u parkovima i stanovima, što potvrđuje brojka od 44% ispitanika.

Nije im zabavno ako ne piju vani, a popiju pet do sedam pića po večeri

Po pitanju konzumacije alkohola, 'običnim' danima kad ne izlaze, 46% ispitanika povremeno konzumira alkohol, dok njih 40% ne konzumira.

Kao razlog zašto piju alkohol kada izađu, ispitanici navode:
• Nije mi zabavno ako ne popijem koju (41%)
• Svi piju, pa onda pijem i ja (29%)
• Želim se napiti i ne vidim ništa loše u tome (22%)
• Osjećam jaku potrebu za alkoholom (8%)

Kada je u pitanju količina alkohola koju popiju za vrijeme jednog izlaska (uključujući i prethodno 'zagrijavanje' u stanovima, autima i sl.), najveći broj njih, 37% popije pet do sedam alkoholnih pića, dok 27% ispitanika popije manje od četiri. Podjednak broj ispitanika popije osam do deset i više od deset alkoholnih pića.

Anketa je provedena na uzorku od 502 ispitanika. 56% ispitanika su bili muškarci, dok je postotak žena bio 44. Najveći broj ispitanika pripada dobnoj skupini od 19-23 godine (50%), dok je sljedeća najzastupljenija skupina ona od 24-29 godina (22%). Najveći broj ispitanika je iz Zagreba i Zagrebačke županije (60%).

tulumarka.com