Marina Radoš:Stala sam na loptu i neke greške više neću ponavljati

marina
...u BiH, na društvenim mrežama pitali su se zašto je utihnula, a kada je početkom srpnja objavila da se povlači svi su se pitali što se dogodilo i tko je Marinu prisilio da utihne, prestane objavljivati u BiH medijima i na internetu te govoriti ono što misli.

Radoš je napustila posao, društvene mreže i književne večeri iako ima dvije knjige koje su tek izašle iz tiskare, a kako je rekla za VIPmagazin.ba lagano pakira kofere i sprema se napustiti Split u kojemu živi posljednje tri godine. - Nitko me nije prisilio izravno, niti ucijenio. Nisam osoba koja si dozvoljava takve stvari. Planirala sam veliki odmor i veliko čišćenje života, ali odmor sam skratila budući da je čišćenje bilo efikasno i uspješno.

Što Vam se dogodilo?

Ne mogu govoriti o tome. Na Balkanu postoje tabui koji vjerojatno nikad neće biti razbijeni, i stigme koje se zarade kada vas povežu s takvim tabuom su neizbrisive. Ne mogu si to dozvoliti. Idealist u meni bi javno ispovjedio dušu u želji da pomogne i drugima, ali razumna žena ne smije pustiti da njezine slabe točke izlaze na vidjelo. Recimo da se nagomilalo problema u mom privatnom životu i ogroman pritisak negativne energije koji sam trpjela zbog svoje izloženosti internetu. Stala sam na loptu i neke greške više neću ponavljati.

Dakle, navodi da vas je osoba ili skupina ljudi prisilila da se povučete su potpuno lažni?

Jesu, da. To je bila moja odluka. Neću prestati objavljivati knjige, ali što se tiče mog javnog djelovanja i društvene angažiranosti stvari nikada više neće biti iste. Žao mi je zbog toga, ali to je u ovom trenutku jednostavno najpametnije za mene.

Martina Mlinarević Sopta objavila je da se povlači zbog bolesti i dobila ogromnu podršku cijele hercegovačke javnosti...

Pročitala sam. Martina je bila jedna od poznatih osoba iz Hercegovine koje su mi držale leđa posljednjih mjeseci. Nas dvije dijelimo isti djelić sudbine. Svaka joj čast na hrabrosti da javno prizna bolest. Znam da će Martina na kraju pobijediti. Naravno, ja ću biti jedan igrač u njezinom živom zidu u obrani od negativne energije koju i njoj šalju debili koji ne trpe pametne i uspješne žene.

Znači imali ste podršku Mostaraca i Hercegovaca?

Javili su mi se moji prijatelji i poznanici iz tih krugova koji su pretpostavili što se događa. Neki su me i ugodno iznenadili. Naravno, bilo je i onih koji su likovali i veselili se mojoj nesreći, ali to je sve normalno u današnje vrijeme. Ne zamjeram nikom ništa.

Postala si plavuša, što da naslutiti da promjena tvog fizičkog izgleda samo reflektira promjene unutar tebe... Ili?

Ovo je mali eksperiment koji mi se svidio. Ostat ću još neko vrijeme plava. Sviđa mi se moj odraz u ogledalu trenutno, pa kad mi dosadi, promjenit ću. Što se tiče promjena u mom životu posljednja godina dana bila je puna rezova. A rezanje boli, bez obzira radi li se o komadu srca ili „zloćudnom tkivu".

„You can do whatever you want, but I will always win", piše na mnogim vašim fotografijama na društvenim mrežama. Kome su upućene te poruke?-

Svima s kojima igram utakmice. Pošto jako volim nogomet, volim govoriti u toj terminologiji. Lijepo je igrati, ali je pobijediti još ljepše, pogotovo kada si slabiji. Međutim, neću ponavljati greške iz mlađih dana, pa se vraćati na stadione gdje sam gubila niželigaške utakmice. Valja gledati naprijed i trenirati, uživati u igri i pobjedi , ali ostajati dostojanstven u porazu.

Nekoliko puta si naglasila da razmišljaš o povratku u Mostar. Kada ćeš to napraviti?

Prekosutra, na neko vrijeme. Dat ćemo si još jednu priliku Mostar i ja.

Jesu li ti rekli da to nije najpametnija ideja?

Jesu. Kao i za sve najbolje stvari koje sam napravila u životu, a za koje oni nikad nisu imali muda.

Biljana Jakić/VIPmagazin.ba