Luda dijeta s Instagrama koju ne biste trebali probati

dijeta, banane
Ova dijeta ima reputaciju najpopularnije među modnim bloggerima, a korisnici Instagrama je zovu "put na Banana otok", fotografirajući se sa gomilom banana, te rezultatima prije i poslije.

Neobična dijeta koja se najprije pojavila u Aziji prije nekoliko godina, ponovo se vratila - u odnosu na prošli mjesec, na Yahoo-u odgovor na pitanje "Koliko banana ima kalorija" traži čak 31 posto više korisnika.

Ipak, stručnjaci upozoravaju kako je i ova, kao jedna od mnogih "mono" dijeta (koje uključuju konzumiranje samo jedne namirnice) sve je samo ne zdrava. Dodaju kako čak i ne zvuči obećavajuće kad je u pitanju gubitak kilograma, budući da 30 banana sadrži oko 3.000 kalorija - mnogo više od dnevne potrebe jedne prosječne žene.

"Plan je restriktivan, a nedostaje mu nutrijenata koje trebaju jednoj zdravoj osobi, te razvija nezdrav odnos prema hrani općenito", pojašnjava nutricionistica Keri Glassman.

Ona dodaje kako konzumiranje jedne vrste hrane dovodi do toga da vam se ta namirnica ubrzo zgadi, te na kraju završite konzumirajući manje kalorija nego što to vaše tijelo treba, ili pak prejedanjem nekom drugom vrstom hrane, što svakako nije recept za dugoročne i zdrave rezultate.

Izvor: klix.ba