Kome se isplate kratkoročne veze?

partner, veza, ljubav, sex, veza, sex, partneri, veza, rođenje, muškarac žena, mozak, partner, veza, ljubav, seks, mitovi, muškarac, partner, veza, ljubav, tip, ljubav, ljubavni život, načini, ljubav, iskrenost, veza, brak, veza, partner, ljubav, veza, partner, ljubav, veza, partner, crno vino, ljubav, veza, partner, ljubav, godine, veza, preljubnica, preljub, preljubnik, sex, veza, partner, partner, veza, ljubav, kompliment, sex, veza, partner, sex, žena, partner, veza, poklon, veza, razmišljanje, sex, veza, partner, sex, veza, partner, žene, muškarci, veza, partner, cura, spoj, kupljenje, muškarci, žene, glupost, veza, brak, veza, Novac, partner, čari, život, zajednica, ljubav, veza, partner, žene, ponašanje, veza, Facebook, veza, žena, veza, pravi, muškarci, žene, varanje, veze, geste, veza, ljubav, sreća, parovi, varanje, muž, znakovi, hodanje, brak, snaha, zet, Hercegovina, veze, istraživanje, ljubav, veza, vrste, partneri, tajne, otkrivanje, veza, ljubav, odluke, muškarci, brak, z
U udžbeniku 'Primijenjena psihologija: Pitanja i odgovori' mogu se naći podaci prikupljeni internetskim istraživanjem o tome kakvu vezu preferiramo: kratkoročnu ili dugoročnu? U trenutku istraživanja čak 89,4 posto žena i 76,5 posto muškaraca (od njih nešto preko 3.000) izjavilo je da bi više bili zainteresirani za dugoročnu nego za kratkoročnu vezu. Ali kako znamo, ni kratkoročne veze nisu strane ni muškarcima ni ženama, pa je u istraživanju ispitano po čemu su karakteristični oni koji bi se radije upustili u kratkoročnu vezu. Pri tome se vodilo računa i o tome jesu li ispitanici već u vezi, tj. traže li kratku avanturu izvan veze ili su single i jednostavno im paše imati niz kratkih avantura, ali ostati single.

Postotak muškaraca koji su bili u vezi, a koji su izjavili da bi se upustili u kratkoročnu avanturu izvan nje, bio je najveći u onoj grupi ispitanika koja si to 'može priuštiti' - grupi muškaraca s visokim društvenim i financijskim statusom. Među single muškarcima, postotak onih koji su izjavili da bi se radije upustili u kratkoročnu vezu nije ovisio ni o njihovom obrazovanju, ni o društvenom i financijskom statusu.

Gledano kroz prizmu analize 'troškova' i 'dobitaka', to izgleda ovako: samci imaju relativno male troškove, a potencijalno velike dobitke od kratkoročne veze s usputnom partnericom, pa je strateški pametno iskoristiti priliku kada se ona pruži. Oni koji su u dugoročnim vezama, osim potencijalnih dobitaka, riskiraju i gubitke upuštanjem u kratkoročnu aferu s nekim drugim - stoga si to ne može svatko priuštiti.

Među single ženama najveći postotak onih koje bi se odlučile za kratkoročnu vezu bio je među mlađim ispitanicama i onima nižeg socioekonomskog statusa - time na neki način 'istražuju teren' i povećavaju si šanse pronalaska onog pravog. Među onima koje su bile u vezi postotak zainteresiranih za kratkoročnu aferu općenito je bio nizak, s blagim porastom u starijoj dobnoj skupini (istraživanja pokazuju da je upravo to skupina u kojoj postoji najmanja opasnost osvete ljubomornog partnera). Dakle, kao i kod muškaraca, za kratkoročnu vezu se odlučuju one žene koje nemaju time što izgubiti, a potencijalno imaju što dobiti.

izvor: tportal.hr