Knjige, učenje i neprospavane noći: Kako pobijediti strah od ispita?

fakultet, ispitivanje, ispiti, stres
Knjige, učenje i neprospavane noći - dobro poznati scenarij svakog siječnja. Iako ispitni rokovi još uvijek nisu počeli, mjesta u knjižnicama poprilično su popunjena, a upravo je za prolazak na ispitu važna dobra organizacija.

Svaki dugotrajan stres može biti opasan za zdravlje, kazala je psihologinja Neda Pleić.

„Kada učenici imaju ogromnu ispitnu anksioznost, imamo veliki problem. Često se javljaju bolovi u trbuhu ili glavobolje koje su razlog izostanka s nastave", kaže psihologinja Pleić.

Neke se stvari nikada ne mijenjaju - studenti koji marljivo uče cijelu godinu su endemska vrsta, ima ih pet posto. Polovina otvoreno priznaje da su - kampanjci. Dakle uče samo prije ispita i kolokvija. Ali pozitivno je što je prošlo doba da se uči za prolaz. Za dvojku uči samo 12 posto studenata - čak je 40 posto odbilo ponuđenu prolaznu ocjenu. Naporno ili ne - štrebanje noću studenti očito vole. Jer 48 posto je onih koji nekada provedu cijelu noć učeći. Ali zato ovako ni dane ni noći ne provodi gotovo nitko. Profil je to naših studenta, barem prema nedavnom istraživanju koje je na 400 ispitanika proveo Edu Centar.

Psihologinja Neda Pleić upozorava kako je za uspješno rješavanje ispita važno podijeliti gradivo u manje količine, kao i svakih sat vremena napraviti kratku stanku u učenju.

„Nikako nemojte zaboraviti na san, stres pokušajte umanjiti tjelovježbom, a dan prije ispita svakako ostavite za ponavljanje gradiva", poručuje Pleić.

Kada otkrijete čarobnu formulu, život će vam postati mnogo jednostavniji, a vi ćete se lakše razviti u mlade obrazovane profesionalce koji su toliko potrebni ovoj zemlji.

Marko Šiklić

Treci.ba