Kako zaštititi stan od provalnika tijekom godišnjeg odmora?

lopov kriminal, savjeti, pornić, provale, Livno, krađa, provala, pljačka, lažiranje, Srbija, misa, Mercedes, krađa, Ljubuški, krađa, uhićenje, pljačka, zlatarna, Ljubuški, Posušje, glazbena škola, pljačka, Mostar, provale, pljačkaši, Mostar, pljačka, policija, oprez, lopovi, Ljubuški, provala, Vašarovići, krađa, mostarac, Posušje, Mostar, pljačka, zaštitari, Goranci, provala, vikendice, grljevići, provala, pljačka, Ljubuški, Goranci, lopov, uhićenje, Appleov softver , apple, iPod touch, iphone,  iCloud alat , Livno, Tomislavgrad, krađe, pljačke, prevarantica, krađa navika, lopovi, krađa navika, Tomislavgrad, Tomislavgrad, meso, krađa navika, lopovi, provala, lopovi, Tomislavgrad, katica kiš, krađa, crna kronika, krađa, krađa navika, krađa auta, mesnica šišović, provala, pljačkaši, poznati mostarski ugostitelj, pljačka, provale, savjeti, razbojništvo, Jablanica, policija
Tijekom ljetnih mjeseci, dogodi se najviše provala u stanove i krađa vrijednih predmeta.

N1 donosi nekoliko savjeta kako se možete zaštititi.

Kada se vratio se desetodnevnog odmora, zatekao je obijen stan. Ukradena su mu dva telefona i tablet. Ante Kelević kaže kako, pored materijalne štete koju je pretrpio, sada svakodnevno strahuje da bi netko ponovno mogao provaliti u njegov stan.

"Ušli smo unutra i sve je bilo razbacano, ispreturano. Pregledali smo malo što nam nedostaje i bili smo u šoku, naravno. Zatim smo pozvali policiju. Kada su došli, imao sam osjećaj kao da su došli susjedi preko puta da mi daju neku moralnu podršku. Napravili su neki kratki zapisnik, otišli i to je bilo to. Ja vjerujem da su me pratili. Ne mogu reći da se osjećam sigurno. Ni za sebe ni za svoju imovinu".

U ljetnom razdoblju kada većina građana koristi godišnji odmor i putuje, stanovi postaju laka meta provalnicima. Iz policije građanima preporučuju da osiguraju stanove rešetkama, osobito one u prizemlju.

Irfan Nefić, glasnogovornik MUP-a SŽ za N1 je kazao: "Građani nesvjesno daju određene znakove potencijalnim izvršiteljima. Često u potpunosti spuštaju roletne. U sandučićima ostavljaju poruke da se ne ostavlja pošta jer nisu kod kuće. Nesvjesno razglase da idu na godišnji odmor, javljaju se preko društvenih mreža s odmora".

Tri četvrtine počinjenih krivičnih djela u SŽ su djela protiv imovine, u koja spadaju teške krađe u stanovima i kućama. U proteklih pet mjeseci, županijski MUP je zabilježio 221 slučaj teških krađa u stanovima, što je za 47 manje nego u istom razdoblju prošle godine. 64 posto ovih djela bude rasvijetljeno. Prije odlaska na godišnji odmor treba djelovati preventivno, kažu iz Policije.

"Današnja tehnologija ostavlja mogućnost da se određeni tehnički aparati poput TV prijemnika progamiraju tako da se sami uključe, i na taj način odaju dojam da je netko u stanu. Pokušati da građani interveniraju, ukoliko uoče neku sumnjivu osobu koja se kreće kvartom a nije odatle, obavijestiti policiju na broj 122", pojasnio je Nefić.

Označavanje lokacije na društvenim mrežama, popularni "check in" najlakši je način da provalnici saznaju da niste kod kuće na duže vrijeme.

Iz Policije apeliraju da fotografije s odmora objavite nakon povratka kući, te na taj način pokušati sprječiti da provalnici pokušaju ući baš u vaš stan.