Kako ubrzati rast kose?

frizure
Ona obično dođe do određene dužine i treba joj godinu dana, pa i više, da naraste centimetar do dva što je, ako puštate kosu, poprilično frustrirajuće.

Postoji nekoliko razloga zašto vam kosa ne raste dovoljno brzim intenzitetom, a dobra je vijest da to možete promijeniti. Ako prečesto bojite kosu možete stopirati njen rast, isto kao što će korištenje previše pegle i sušila za kosu, te agresivno češljanje dovesti do sporijeg rasta. Još jedan od razloga zašto vam presporo raste kosa, može biti nutricionističke prirode. Dijete u kojima ne konzumirate dovoljno proteina, vitamina, minerala i nutritivnih vrijednosti svakako mogu dovesti do problema s kosom, zato je zdrava prehrana i životni stil naročito bitan čak i kada je kosa u pitanju. Ako ste mislili da je mitska priča da će vam šišanje vrhova kose ubrzati rast, nije. Redovito šišanje zaista čini rast bržim, ispucali vrhovi se moraju odrezati kako bi se kosa regenerirala. Opet, bitno je da zapamtite da ono što funkcionira za nekoga, ne mora djelovati za sve, ali samo morate pronaći najbolji pristup i prilagoditi ga za vaš tip kose. U nastavku pročitajte savjete kako 'produžiti' kosu u što kraćem roku.


1. Povećajte konzumaciju ribe

Ribe su prepune Omega 3 masnoća koje utječu na brži rast kose i noktiju. Ako vam ih nedostaje u organizmu, upravo to može biti jedan od razloga zašto vam treba toliko dugo da dobijete nekoliko centimetara u dužini vaše kose. U slučaju da niste fan ribe, možete kupiti suplemente Omega 3, iako je uvijek bolje uzeti vitamine direktno iz hrane i ovo vam može biti dobra zamjena. Moguće da nećete primijetiti razliku odmah, ali nakon nekoliko tjedana korištenja, kosa će vam postati zdravija i duža.

2. Toplo ulje za masažu

Odličan način za stimulirati vlasište i hidratizirati kosu je topla uljna masaža. Postoje brojna ulja za kosu u trgovinama, a možete napraviti i svoje koristeći kokosovo, maslinovo ili ulje od jojobe. Zagrijte ulje u rukama i umasiravajte ga 20-tak minuta u vlasište, nakon čega ostavite još 30 minuta da odstoji, pa zatim isperite.

3. Biotin za kosu

Također poznat kao vitamin H, biotin pomaže pretvoriti hranu u energiju. Pomaže kod rada metabolizma i čini kosu jačom i zdravijom. Kao dodatak prehrani možete ga pronaći u svakoj trgovini zdrave hrane, a također možete jesti hranu bogatu biotinom kao što su bademi, jaja, avokado i mlijeko.


4. Pijte više vode

Još jednom ovaj savjet, koji se provlači kroz apsolutno svaki trik za zdravu kožu, kosu i hidrataciju cijelog tijela. Koliko je vaša kosa čvrsta i koliko brzo raste povezano je i s tim kako vaše tijelo izbacuje toksine. Najbolje čišćenje za organizam je konzumacija najmanje 3 litre vode na dan.

5. Maska za kosu od krumpira

Možda vam zvuči smiješno, ali maske za kosu od krumpira zaista ubrzavaju rast vaše kose. Sve što trebate napraviti je pomiješati sok od tri krumpira, jedan žumanjak i žlicu meda. Krumpiri su bogati vitaminom A, B i C koji pomažu u obnavljanju vaših vlasi, za jaja već svi znamo, tako da ova kombinacija radi čuda!

6. Jabučni ocat

Pomiješajte dvije žlice jabučnog octa s jednom litrom vode, nakon što ste je šamponirali i oprali regeneratorom. Jabučni ocat će ubrzati rast vaše kose, riješiti se sve prljavštine i učiniti je mekom, nezapetljanom i sjajnom.


7. Pojačajte proteine

Imati prehranu bogatu proteinima radi ogromnu razliku za vašu kosu. Proteini čine vašu kosu jačom i zdravijom, pa se pobrinite da ih jedete dovoljno redovito.Hrana bogata proteinima uključuje lososa, piletinu, tofu, jogurt i lista se samo nastavlja.

8. Ne perite kosu svaki dan

Ako zaista ne morate, nemojte prati kosu svaki dan jer su prirodne masnoće koje vaše tjeme proizvodi zdrave za vašu kosu.

9. Maska od jaja

Jaja su zaista odlična za vašu kosu. Sadrže esencijalne vitamine, minerale i proteine koji hrane kosu i potiču njen rast. Sve što trebate je jedno jaje i žlica maslinovog ulja koje ćete razmutiti i natopiti kosu. Pustite da odstoji 15-20 minuta i isperite kosu šamponom.

fashision.hr