Kako su žene (ne)seksom mijenjale politiku?

Međutim, one nisu prve koje su uticale na politiku time što su muškarcima uskraćivale seks.

Žene u državi Togo trenutno apstiniraju od seksa i na taj način izražavaju svoj miran protest protiv vlasti. Međutim, one nisu prve koje su uticale na politiku time što su muškarcima uskraćivale seks.

SB predstavlja šest najčuvenijih seksualnih štrajkova u povijesti

1. Kolumbija , 1997.

Ovaj štrajk su, doduše, pokrenuli muškarci, a ne žene. Naime, kolumbijski general Manuel Bonet zamolio je žene i djevojke gerilaca i dilera droge da odbijaju svojim muškarcima seks, sve dok grupe ne prekinu nasilne sukobe.

2. Liberija, 2003.

Tijekom građanskog rata početkom ovog stoljeca, grupa aktivistkinja organizovala je Masovnu akciju za mir. Ovaj nenasilni protest sprovođen je molitvama i pjevanjem, ali i odbijanjem seksa muževima, sve dok sukobi ne prestanu. Žene su u tome, vjerovali ili ne, uspjele - ubijedile su predsjednika Liberije da uđe u mirovne pregovore s Ganom i okonča građanski rat. Jedna od organizatorki Lejma Gbove dobila je i Nobelovu nagradu za mir zbog njenog zalaganja.

3. Kolumbija, 2006.

Gotovo čitavu deceniju poslije prvog seks štrajka, Kolumbijke iz grada Pereira ponovo su protestovale odbijajući seks muškarcima u bandama.

Te godine u gradu se dogodilo gotovo 500 ubistava, ali su se zločini posle štrajka smanjili za 26 posto.

4. Kenija, 2009.

Tisuće žena Kenije cijele nedjelje odbijale su seks svojim muškarcima zbog neslaganja između predsjednika i premijera koje je dovelo do nemira i nasilja.

Isto su tražile i od supruga dvojice političara. Nije poznato da li su se one odazvale pozivu, ali je nakon protesta počeo uspješan dijalog.

5. Filipini, 2011.

Na filipinskom otoku Mindanao ženama je dosadilo da trpe sukobe muškaraca iz dva susjedna sjela. Pošto su muževi zatvorili put između naselja, one nisu mogle da trguju međusobno, zbog čega je bio ugrožen prihod svih domaćinstava.

One su onda došle na ideju da muškarce u slučaju novih sukoba ne puštaju u spavaće sobe, što je naposlijetku urodilo plodom.

6. Togo, 2011.

Žene opozicione partije u Togou trenutno pozivaju na jednonedjeljni seks štrajk i potpunu apstinenciju zahtijevajući od predsjednika Faure Gnasingbea da se povuče.

Njegova obitelj vlada zemljom već 40 godina, a opozicionarke se nadaju da će štrajk uroditi plodom.