Kako produljiti vijek božićnoj zvijezdi?

savjeti, božićna zvijezda, trajanje , trikovi, božićna zvijezda, božićna zvijezda, njega, poinsetia, božićni kaktus, božićna zvijezda, božićna zvijezda, održavanje, savijeti

Želite li u božićnoj zvijezdi uživati što dulje, važno joj je posvetiti mnogo pažnje jer je riječ o osjetljivoj biljci. Božićna zvijezda ne podnosi temperature niže od 15 stupnjeva, a čak je i kratkotrajno izlaganje hladnoći može uništiti. Stoga ju je vrlo važno kupovati samo na mjestima na kojima se drži u zatvorenom prostoru. Najviše joj odgovara temperatura od 20 stupnjeva i svijetlo mjesto, ali ne i izravno sunce. 

Stoji li u mračnom i hladnom prostoru ili na propuhu definitivno je osuđena na propast. Također, ne voli mjesta s toplim strujanjem zraka iz različitih klima uređaja. Lončić u kojem stoji potrebno je povremeno zarotirati kako bi biljka sa svih strana dobila ujednačenu količinu svjetlosti i ravnomjerno se razvila. I kod zalijevanja je potrebno biti oprezan - u tanjuriću ispod lončića ne smije ostati vode jer to šteti korijenu, koji je sklon truljenju. 

Mnogo bolje ju je zalijevati češće, u malim količinama nego obilato jednom na tjedan. Prilikom zalijevanja važno je paziti da ne smočite crvene pricvjetne listove jer njima ne odgovara vlaga. Cvatnja biljke traje tako dugo dok ona na sebi ima crvene pricvjetne listove (brakteje). Nakon njihova opadanja božićnu zvijezdu treba ostaviti da miruje oko  dva mjeseca na nešto nižoj temperaturi  (12-16 stupnjeva) kako bi biljka mogla cvjetati i sljedeće zime.  Tijekom razdoblja mirovanja biljku treba zalijevati oskudno, puštajući da se kompost gotovo isuši. 

Nakon što joj otpadnu listovi (obično u ožujku), biljku treba orezati na 10-15 cm visine iznad korijenova čvora (mjesta grananja). Tako se omogućuje cvatnja sljedeće godine jer se cvijet formira na jednogodišnjim granama. U svibnju ili lipnju presadite božićnu zvijezdu u mješavinu zemlje za cvijeće, treseta i pijeska (u omjeru 3:1:1) te počnite obilnije zalijevati biljku. 

Ubrzo nakon presađivanja pojavit će se mladi izboji. Na biljci treba ostaviti 4-5 najboljih izboja, a ostali mogu poslužiti za razmnožavanje. Najjednostavniji način presađivanja je da staru zemlju s korijenom preselite u novi kompost i veću posudu. Korijenje je prilično osjetljivo pa je prilikom presađivanja potrebno paziti da se ne ošteti.  Nakon presađivanja, biljku ostavite dva dana u sjenovitom prostoru bez zalijevanja, kako bi se korijen raširio na novi dio komposta. nakon toga biljku zalijte i vratite na svjetlo i toplo mjesto. 

Kada noći zatople iznad  12ºC možete ju držati i na balkonu ili terasi. Nemojte nikako zaboraviti redovito, ali ne pretjerano zalijevanje, tako da zemlja bude uvijek lagano vlažna. Možete je redovito i dohranjivati formulom za cvjetajuće sobne biljke, svaka dva tjedna sve dok biljka ponovno ne počne dobivati crvene listove, odnosno pripremati se za cvatnju. Tada prestanite s dohranjivanjem no nastavite redovito zalijevati biljku. 

Ključni dio održavanja božićne zvijezde nastupa na jesen. Da bi procvala, potrebno joj je 10 sati svjetlosti i 14 sati mraka. Stoga se početkom listopada božićna zvijezda stavlja u mračan prostor bez ikakvog izvora svjetlosti. Odnosno, u potpunom mraku treba provesti sate od ranog poslijepodneva do kasnog jutra sljedećeg dana. Jedino u takvim uvjetima počet će cvjetati, odnosno razvijati lijepe pricvjetne listove u kojima ćete uživati sljedećeg Božića. 

Tijekom cijele godine ovu je sobnu biljku potrebno imati na oku i pratiti ima li kakvih promjena - ako listovi počnu žutiti, otpadati i sušiti se to je znak da je u prostoriji premračno, pretoplo ili presuho. Uvene li cijela biljka za to je kriv propuh ili prehladna prostorija. Postanu li listovi ljepljivi, znači da su ih napali kukci pa treba posegnuti za nekim od insekticida, a ako su listovi srebrno prošarani, uništite ih jer su zaraženi virusom srebrenja.

Mliječni sok je otrovan

Sok koji izgleda kao mlijeko i curi kad se prelomi dio stabljike. Otrovan je i može iritirati kožu. Stoga je tijekom orezivanja ili kidanja listova poželjno nositi rukavice, a ako sok dospije na kožu, treba ga isprati hladnom vodom.  Božićnu zvijezdu držite dalje od male djece i kućnih ljubimaca.

Razmnožavanje biljke

Od dijelova odsječenih prilikom orezivanja mogu se uzgojiti nove biljke, najlakše uz pomoć hormona za ukorjenjivanje. Grančice se “posade” u mješavinu zemlje i pijeska te drže na 20°C, pod folijom ili staklom. Otprilike za tri tjedna biljka će stvoriti novo korijenje.