Kako piti, a ne napiti se

 trovanje alkoholom, francuz, takmičenje u eksanju, alkoholizam, lake droge, droga, alkoholičar, piće, pijanstvo, alkohol, alkoholizam, alkohol, alkoholizam, ovisnica alkohol, alkoholičar, izbaciti alkohol, alkoholizirani vozač, alkohol, zdravlje, navika, alkohol, alkoholičar, pijanstvo, rus, alkohol, tijelo, posljedice
Svatko će se vjerovatno bar za novogodišnju noć dobro napiti, ali sigurno ćete se naći u situaciji da morate da "ispoštujete prijatelje", a ne možete sebi da dozvolite da se "ubijete".

Ne mješajte pića

Kao prvo, nemojte mješati pića. Jasno je da čovek u alkoholiziranom stanju baš i nema kontrolu nad sobom, pa se ne možete osloniti na tog drugog, pijanog sebe. Zato prije nego što počnete da pijete, odredite što ćete piti u tijeku večeri, provjerite ima li dovoljno tog pića, da ne morate kasnije da prelazite na nešto drugo i sve to zbućkate u stomaku.

Što nam radi jetra

Jetra može da preradi samo neku količinu alkohola u određenom vremenskom periodu. Tako za jedan sat, ona može da preradi jedno malo pivo, 0.33 dl žestokog pića ili jednu čašu vina. Sve više od toga djelovaće kao otrov. Zato, napravite računicu. Iskusni "alkosi", koji piju maratonski, popiju dva pića u početku, i onda po jedno na svakih sat vremena, a ako osjete da nisu dovoljno pripiti, samo dupliraju jednu dozu.

Jedite masno

Pijanstvo je zapravo posljedica isparenja alkohola u našem organizmu.

Svi znamo da masti plivaju po vodi, pa tako i u našem stomaku djeluju kao prepreka na površini koja spriječava ta isparenja da urade svoje i na taj način nas čuvaju od pijanstva.

Pijte mineralnu vodu

Mineralna voda sadrži ugljen dioksid koji neka alkoholna isparenja vezuje i spriječava njihovo pretvaranje u opasne aldehide koji nam "pomućuju mozak". Na taj način, možete čak prepoloviti dejstvo alkohola.

Iako i druga gazirana pića sadrže ugljen dioksid, sadrže i šećer koji se ne slaže najbolje s alkoholom, pa ne treba zamjeniti mineralnu vodu nekim od tih pića.

Savjet godine

Jedan od osnivača kompanije "Boston Beer", Jim Koh, otkrio nam je svoju tajnu kako uspjeva da popije više od svih, a da se ne napije.

Tajna je u običnom kvascu. Pre pijanke, Jim bi svaki put pojeo po jednu kašičicu aktivnog kvasca po svakom piću koje planira da popije.

Ako vam je lakše, možete kvasac da umješate u jogurt.

Kvasac razbija alkohol u organizmu na osnovne molekule, vodik, kisik i ugljik, tako da ne stigne da ispari i udari nas u glavu.

txt.ba