Kako partneru oprostiti nevjeru?

Oprostiti nevjeru: 1. Partnera upitajte o uzroku nevjere

Iako je to jako težak razgovor, od partnera morate saznati zašto vas je prevario da bi mogli oprostiti. Uzrok će vam otkriti ono što bi u vašoj vezi trebalo promijeniti. Možda ga je počeo odbijati vaš zanemaren izgled, možda se osjećao usamljeno i neshvaćeno. Nekome samo nedostaje seks, a drugi se tijekom varanja iskreno zaljube. Ako je ovaj drugi slučaj u pitanju, morate dobro razmisliti isplati li se uopće spašavati vašu vezu.

Većina ljudi se tijekom ljubavne veze zagleda u drugu osobu, ali moramo razlikovati neškodljivu simpatiju i istinsku zaljubljenost zbog koje bi svoju vezu stavili na tanak led. Ako se i vaš partner zaljubio u nekog drugoga, možete samo partneru oprostiti i biti zahvalni da ste saznali istinu.

Procijenite možete li podnijeti uzrok prevare i postoji li želja oboje da spasite vezu. Nada ostaje samo u slučaju partnerova iskrenog žaljenja zbog nevjere.


Oprostiti nevjeru: 2. Nikako bez prestanka ne spominjite prevaru

Ako ste odlučili oprostiti, morate biti svjesni da taj put neće biti težak samo za vas, nego i za vašeg partnera. Nemojte otežavati situaciju i ugrizite se za jezik. Nevjeru ne smijete non-stop spominjati. Takvim ponašanjem kažnjavat ćete partnera, nabijajući mu grižnju savjesti, ali i sebe, konstantno se podsjećajući na bolne osjećaje.

Osim toga, neprestano spominjanje nevjere može dovesti do neželjenog učinka. Partner se može jako razljutiti i žalovati što je bio iskren, jer zbog vašeg ponašanja može zaključiti da je bilo pametnije lagati.

Ako vam je partner priznao nevjeru i vi ste odlučili oprostiti, sada ste vi na redu da povučete sljedeći potez. Pokušajte nadvladati negativne osjećaje i shvatite da ste za prevaru krivi oboje te da zbog toga ni vi ni vaš partner niste loše osobe.


Oprostiti nevjeru: 3. Potrebno je puno truda

To znači da, nakon što je jedan od vas odlučio oprostiti, slijedi puno truda i teških trenutaka - tjedana, a vjerojatno čak i mjeseci u kojima će između vas prevladavati napetost i oprezni razgovori. Nevjera je teška kušnja, ali može i učvrstiti vašu vezu. Pokušajte se prisjetiti zašto ste se uopće zaljubili, ponovo se upoznajte razgovorima, povjerite jedan drugome što vas veseli i, posebno u početku, bavite se lakšim temama koje će vas zabaviti. Ne spominjite preljub, već planirajte praznike, šećite i bavite se sportom koji će opustiti vašu energiju. Povežite se na neki nov način.

Naravno, ne zaboravite na spolnost i iako ste odlučili oprostiti, budite sigurni da će vas tu i tamo još probosti osjećaj boli i prevarenosti. Samo jaka volja i predani partner, koji zaista žali zbog nevjere, moći će spasiti vašu vezu i iznova učvrstiti vaš odnos.

izvor: www.intimatemedicine.com.hr