Jeste li zarobljeni u polusretnom braku?

Polusretni su brakovi one zajednice gdje parovi žive u ljubaznom i ugodnom zajedništvu, ali bez strasti u odnosu: njihova situacija nije dovoljno loša da požele van, no nije ni dovoljno dobro da mogu istinski uživati, piše Daily Mail.

Takvi su brakovi tema nove knjige 'Brak povjerljivo' autorice Pamele Haag koja je, kad se sama našla razočarana vlastitim brakom, odlučila razgovarati s drugim parovima i utvrdila da je gotovo polovica njih razočarana svojim bračnim životom. Još više iznenađuje činjenica da je većina njih, često uspješnih i ambicioznih ljudi, jednostavno kapituliralo i pristalo živjeti u 'tako-tako' braku.

To su oni brakovi koji su upali u predvidljivu rutinu kad nestanu oni beskrajni razgovori kroz cijelu noć, romantični obroci, zajedničko kuhanje koje završi seksom, izležavanjem u krevetu u nedjeljno jutro uz čitanje novina. Jednom riječju dosada koja postaje neugodna i u kojoj postupno gubite sposobnost razgovarati o svojim najdubljim osjećajima. Jedino o čemu pričate su planovi koji se tiču realnosti i kućnih poslova.

U limbu razočarenja

Ako ne pokušate izvući svoj brak iz te polusretne rutine, vjerojatno idete prema kraju braka. Nakon što je razgovarala s više od 2.000 parova, Haag je otkrila da se mnogi parovi nađu u onom što se naziva postromantično razdoblje braka. Vole svog partera, ali nisu sigurni sviđa li im se još. Haag tvrdi da se dinamika braka promijenila u posljednjih pedesetih godina, kad većina američkih žena nije radila i kad su se mogle posvetiti braku i ugodi svojih supruga. Muževi su, pak, darivali supruge cvijećem, komplimentirali nove frizure i izražavali zahvalnost za fino pripremljen obrok.

'Sada su se naša očekivanja promijenila. Više želimo stabilne brakove nego one koji su romantični. Zato upadamo u limb polusretnog braka, razmišljajući bismo li s nekim drugim partnerom bili sretniji', kaže Pamela Haag.


Opasni mit o sreći

Cary Cooper, profesor psihijatrije na Sveučilištu Lancaster, kaže da je danas očuvati sretan brak teže nego ikad. 'Živimo u doba u kojem nastojimo odgajati djecu, oba partnera rade puno radno vrijeme, trče kući, nose se s usponima i padovima svog odnosa. Vlada mit da imamo osobno pravo gotovo neprestano biti sretni. A život to ne daje.'

No nisu samo stari parovi oni koji će ući u taj začarani krug. Događa se to i mlađim parovima koje mrvi svakodnevica i troši njihovu ljubav.
Godine provedene u takvom braku dovode partnere u stanje emocionalne inercije ili permanentne razočaranosti u kojoj ne vide izlaz iz svojih navika. No psihoterapeuti i bračni savjetnici tvrde da je moguće obnoviti brak ako partneri pokušaju naći zajedničke ciljeve te da na neki način recikliraju svoj brak.

Tajna je u iskrenosti

Profesor Cooper slaže se da je ključno stajati nogama na zemlji i biti realan, što znači prihvaćanje međusobnih grešaka i iritacija.
'Mnogi parovi danas očekuju previše od braka. Naravno, uzbuđenje će otići, ali ako ste sretni, to će zamijeniti ugodno uživanje u odnosu', kaže profesor Cooper.

Ne znači da morate mahnito izlaziti i provoditi se ili putovati na egzotične destinacije. Tajna sretnog braka je ta da budete otvoreni čak i ako vam se ne sviđa ono što će partner reći.

izvor: tportal.hr