Je li to prava ljubav ili prolazna afera?

Moguće je i da imate osobu s kojom to već radite, no pitanje je je li on zaista osoba s kojom biste trebali biti u vezi ili je on samo toplo tijelo koje vas grije u hladnim noćima...

Bez obzira na to jeste li samu sebe uvjerili da je on onaj pravi ili niste baš sigurni u to, kad ste u relativno novoj vezi (ili čak i u duljoj) za koju ipak nekako osjećate da to možda baš nije to i da nešto fali, vrijeme je da pažnju obratite na upozoravajuće znakove koji vam govore da je zapravo riječ o vezi kratkog vijeka.

Znakovi upozorenja

Što vam jasno govori da ta veza neće izdržati do proljeća ili ljeta te da ne biste na nju trebali trošiti energiju niti vrijeme?

Družite se kad ste usamljeni, a ako imate bolje planove, uvijek ćete radije pristati na njih. Isto je i kod njega - čim ga dečki zovnu, on radije bira tekme i izlazak s frendovima.
U kakvoj-takvoj vezi ste već više od šest tjedana, a još niste upoznali niti jednog njegovog prijatelja, iako je on upoznao vaše.
Vaši zajednički odlasci na piće ili večeru su se pretvorili u samo gledanje filmova i seks kod njega ili kasnonoćna druženja nakon izlaska.
Zna se dogoditi da se ne čujete danima ili čak tjedan dana.
Ponekad vam dok ste zajedno zna biti stvarno dosadno. Zna se dogoditi da nemate o čemu pričati, iako niste toliko dugo skupa.
Svjesni ste da bi vam on trebao nedostajati dok niste zajedno, ali to nažalost nije tako. Ne mislite previše o njemu sve dok vam se ne javi.
Mislite da je savršen za ovaj vaš usamljeni period u životu. I ne biste se baš previše bunili da naletite na nekog zanimljivijeg.

Razlozi za prekid

Ima tu još mnogo, mnogo sitnica koje su znakovi da veza ne funkcionira, što i nije tako strašno ako to oboje osjećate, pa jedno s drugim samo kratite vrijeme. Problem nastaje kada jedna osoba osjeća i želi nešto više. Ako ste vi osoba koja se samo malo zabavlja dok on želi ozbiljniju vezu - znajte da niste fer i da nije u redu "navlačiti" ga za nos i davati mu lažne nade. A ako ste vi ta koja osjeća nešto više prema njemu, ali vas je strah da je to za njega samo prolazna vezica - vrijeme je da s njim porazgovarate o budućnosti vaše veze. Nema smisla nadati se nečemu čega nema.

Iako to možda nisu stvari o kojima se razgovara na samom početku veze - dobro je "ispipati" teren o velikim i važnim temama (želi li on brak jednog dana, što misli o djeci jednog dana, gdje bi htio živjeti...).

Nemojte na te teme odmahivati s rukom i sama sebi govoriti - o tome ćemo već jednom, nekom drugom prilikom. Ako vam je pitanje religije i vjere važno, i svjesni ste da bi to moglo dovesti do prekida jednog dana, nemojte sada zatvarati oči i nadati se da će se to kasnije riješiti samo od sebe. Ili ako ste svjesni da postoje neke ključne vrijednosti ili pitanja koja vam se ne podudaraju, nemojte to ignorirati kao što biste to učinili kada vam je bilo 18 ili 19 godina i kada ste se samo zabavljali. To su stvari na koje morate obratiti pozornost od samog početka ili ćete se i dalje samo "zabavljati" s takvim tipovima (i takve ćete muškarce i privlačiti) i u vašim tridesetim godinama kada je vrijeme da polako osnujete obitelj s osobom koja vas voli i poštuje.

Intimnost

Popričajmo sad malo i o seksu. Ja znam je teško razmišljati trijezne glave kad je taj vaš novi komad zaslužan za najbolji seks koji ste ikada doživjeli. Međutim, ako sve počiva samo na seksu vi, u stvari, stvarate lažnu intimnost i teško vam je procijeniti istinski potencijal tog partnera. Seks hormoni su, vjerovali vi ili ne, kao heroin - stvaraju halucinacije ljubavi koje nisu stvarne. Zato, ako ste zaglavljeni u iluziji, morat ćete na odvikavanje od te osobe.

Evo i jednog mini kviza koji će vam pomoći da saznate koje je vaše trenutno stajalište:

Oklijevate li promijeniti svoj status veze na Facebooku i povezati svoj profil s njegovim?
Bazira li se veza većinom na seksu, a manje na dijeljenju zajedničkog života sa svim pozitivnim i negativnim stranama?
Dopisujete li se (SMS-ovima ili na Fejsu) više nego što pričate međusobno?
Jeste li bili prezaposleni da jedno drugog upoznate s obitelji i prijateljima?
Kad ode iz vašeg stana (ili kad vi odete iz njegovog) nakon vruće noći, postoji li sitan djelić u vama koji je potajno sretan jer to znači da ćete jutro imati samo za sebe i svoje rituale?

Ako ste odgovorili potvrdno na tri ili više pitanja, vi niste u pravoj vezi (bez obzira na to koliko se dobro seksualno slagali).

Kako pronaći pravog?

Ako ste u vezi koja nema budućnosti, kao što je ova vaša trenutna, nemojte očajavati! I nemojte odmah naslijepo izabrati idućeg dragog, stabilnog tipa na kojeg naletite, samo kako biste izbjegli slomljeno srce. Pronalaženje dobrog partnera ne znači da se morate pomiriti s nekim tko vam nije zaista privlačan, samo zato jer se svi kunu da je on "duša od čovjeka".

Uvijek budite otvoreni upoznavanju nekog novog, ali ako vam nakon trećeg susreta osjećaji/privlačnost ne rastu, dali ste poštenu priliku, no ta osoba vjerojatno nije za vas. Pronađite nekog s kim ćete i uživati u svakom trenutku i tko želi otprilike iste stvari kao i vi.

Što se tiče prepoznavanja onih muškaraca koji su za duge staze i onih koji će biti kratkog vijeka (odnosno koji samo žele seks) - postoji veoma jednostavan način kako to učiniti. Da biste pronašli partnera koji želi ozbiljnu vezu nemojte odmah s njim skočiti u krevet. Odlaganje seksualnog odnosa odmah će odvojiti žito od kukolja. Loši tipovi će naprosto otići, a oni koji žele nešto više i ozbiljnije ostat će uz vas.

Jedno istraživanje na europskoj razini tvrdi da ako se poseksate unutar 30 dana otkako ste upoznali nekoga imate otprilike 90 posto šanse da prekinete unutar godinu dana. Ne znam koliko je točno, ali čini se svakako pretjerano (možda su vjerski krugovi u pozadini ovog istraživanja, pa promiču celibat). Ne morate čekati baš trideset dana ili više, već na nekoliko prvih sastanka izoštrite intuiciju i već će vam biti jasno što taj tip želi - samo vas povaliti ili nešto ozbiljnije s vama.

Činjenica jest da je potrebno puno truda da se izgradi stabilna, dugotrajna veza. Potrebni su komunikacija, rješavanje konflikta, empatija, strpljenje... A sve to ne može se postići kada vam mozak napada nalet dopamina koji dolazi s novom seksualnom vezom. Zato... Bolje je malo se strpiti, izgraditi temelje i onda uživati i u kvalitetnoj vezi i u kvalitetnom seksualnom životu.

Izvor: zena.hr