Ivan odlazi, ali se i vraća!Uz tisuću janjaca i tonu kupreškog sira, nitko neće ostati gladan

Kupres, kosidba, Kupres, svjetski rekord
...te tako pokušati oboriti Guinnessov rekord s ljudima istog imena na jednom mjestu.

Brojne prijave

Gostujući u HRT-ovoj emisiji „Dobro jutro, Hrvatska", organizatori su obznanili kako je svoje sudjelovanje potvrdilo više od 3000 Ivana, što znači da su već sada nadmašena sva očekivanja. Istaknuli su kako je obitelj temelj društva i života, zbog čega treba zauzimati posebno mjesto. Ivan, kao osoba, dio je te obitelji. On odlazi, ali se i vraća...

Originalna ideja ovog događanja proizašla je iz pjesme „Vratit će se Ivan s tisuću momaka", u cilju promoviranja vrijednosti kupreške zajednice, ljepota kupreškog kraja i bogatstva kupreške tradicije i kulture.

Naime, ovaj jedinstven skup obilježit će bogat cjelodnevni program, koji će startati od 8 sati ujutro, kada će se krenuti s preuzimanjem akreditacija, nakon čega će biti služeno misno slavlje i blagoslov obitelji. Između ostalog, kako je navedeno na web stranici 1000ivana.com, u 13 sati upriličit će se postrojavanje Ivana na gradskom stadionu HNK Kupres te fotografiranje. Popodnevni i večernji sati rezervirani su za kulturno-umjetnički program, uz brojne izvođače. Prvotno će nastupiti Mate Bulić, potom nekoliko umjetničkih društava, Dražen Žanko, dok će atmosferu do usijanja dovesti popularni Marko Perković Thompson.
Podrška predsjednice RH

Na svojoj Facebook stranici organizatori su objavili kako im je svoju podršku, ali i posjet najavila i Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske. Svojim pismom potpore Grabar Kitarović je zapravo pozdravila rad Udruge „Kupreški kosci", posebno naglasivši nerazdvojnu vezu koju Hrvati u Bosni i Hercegovini imaju s Republikom Hrvatskom te važnost projekata koji štite nacionalni i kulturni identitet Hrvata izvan Republike Hrvatske.

Dodajmo i to kako je povodom predstojećeg događaja nastala i prigodna pjesma autora Ivana Čuljka, a koju je opjevao Bruno Baković, popularni hrvatski pjevač iz iseljeništva. Kroz pjesmu je upućen poziv svim Ivanima da budu dio jedinstvene kupreške manifestacije, koja će, zasigurno, imati veliki odjek.

Osigurane su, također, i dovoljne količine hrane i pića. Uz tisuću janjaca i tonu kupreškog sira, nitko neće ostati gladan.

Piše: Antonela Marinović Musa, [email protected]