Istina je, možete zatrudnjeti čak i ako se ne seksate

trudnoća, neželjena trudnoća, parovi, vođenje ljubavi, dijete
...ginekologinja i profesorica Mary Jane Minkin ima odgovor, piše Buzzfeed.

Iako je malo vjerojatno da dođe do trudnoće bez vaginalnog seksa, stručnjaci kažu da ipak postoje šanse za to. "Iako postoji puno mitova o vjerojatnosti trudnoće u različitim scenarijima, važno je pričati o realnim situacijama u kojima se to može dogoditi", rekla je doktorica.

Prvo je bitno spomenuti neke od karakteristika sperme. U samo jednom mililitru sjemena može se naći i do 20 milijuna spermija, a ako uzmete u obzir da muškarac prosječno ejakulira 3.5 mililitra tijekom odnosa govorimo o jako velikom broju spermija. "Treba imati na umu da i kap sjemena može uzrokovati trudnoću ako dospije do vagine", ističe Minkin.

Druga stvar koju je bitno imati na umu je da se spermiji kreću. "Oni su dizajnirani kao mali olimpijski plivači čiji je jedini posao da plivaju vaginalnim kanalom i nađu jajašce", kaže Minkin.

"Dovoljno su aktivni da od stidnice dođu do unutrašnjosti vagine ako su dovoljno blizu vaginalnog otvora. Ako uz to ima puno vaginalnog sekreta oko stidnice, još im je lakše plivati", dodala je.

Valja istaknuti i da spermiji mogu preživjeti izvan tijela, a koliko dugo ovisi o tome gdje se nalaze. Što je mjesto toplije i vlažnije, dulje će preživjeti. "Spermiji mogu živjeti unutar vaginalnog kanala i do pet dana", kaže Minkin koja je nabrojala načine na koje sperma može doći do vagine i potencijalno uzrokovati trudnoću.

1. Ako muškarac ejakulira na ili u blizini vagine tijekom takozvanog suhog seksa, oralnog seksa ili druge vrste seksualnih igrica

"Ako ejakulat dođe dovoljno blizu stidnice, moguće je da uđe u vaginu", kaže Minkin.

2. Ako se ostatak sperme nađe na prstima ili seks igračkama koje dospiju u vaginu

"Ako su spermiji još živi kad prsti dospiju u vaginu, mogu ući u vaginalni kanal i plivati do jajašca. Isti je scenarij i sa seks igračkama", kaže doktorica.

3. Ako muškarac ejakulira u anus tijekom nezaštićenog analnog seksa, sjeme može iscuriti van i dospjeti u vaginu

Iako je vrlo vjerojatno da žena neće zatrudnjeti od analnog seksa, to je tehnički moguće u slučaju da sperma iscuri i dospije do stidnice.

Zaključak je jednostavan: Što se sjeme nađe bliže stidnici u bilo kojoj situaciji, vjerojatnije je da će spermij dospjeti u vaginu i uzrokovati trudnoću. Neke su žene zatrudnjele slijedom ovih scenarija, iako je to statistički mala vjerojatnost.

Index.hr