Ispovijest prostitutke: Bila sam napadana i tučena. Vuku nas za kosu, šamaraju, šutiraju

banja luka prostitucija
Žive u bijedi, svakodnevno ih tuku makroi, mušterije i muževi. Država nema strategiju za pomoć ovim ženama, a u cijeloj zemlji za njih postoji samo jedno svratište, piše Deutsche Welle.

'Počela sam se baviti prostitucijom od sedamnaeste godine. Rodila sam djevojčicu i morala sam raditi zbog nje, da imamo što jesti i piti', priča 21-godišnja djevojka u novosadskom Svratištu za seksualne radnice. U 'posao' ju je, kaže, uvela ujna, pored koje je naučila 'raditi'. Njihov život je prijenos iz pakla. Nezaposlene su i siromašne, ne postoji mjesto i vrijeme gdje ne trpe neku vrstu nasilja - od prolaznika i žena dok stoje uz rubove kolnika, preko onih kojima pružaju seksualne usluge do partnera s kojima žive. 'Najvažnije mi je da moje dijete ima što jesti', kaže tiho ova žena.

Druga žena priča: 'Prije dvije godine sam imala lom kralježnice i noge. Mislio je da sam ga pokrala, zamalo da mi nožem isiječe glavu. Bila sam napadana i tučena. Vuku nas za kosu, šamaraju, šutiraju. Budem s njima, odradim, ne da mi pare ili mi uzme pare. Moram mu dati da me ne prebije, ali me opet prebije.'

Samo na ulicama Novog Sada ima više od 300 prostitutki, pokazuje istraživanje Instituta za javno zdravlje Srbije i Udruženja Prevent. Najčešće mlade žene između 18 i 29 godinа čekaju na mušterije na nekoliko standardnih mjesta od kojih je najpoznatija Kaćka petlja na putu prema Beogradu. Tijelo često prodaju za 1.000 do 1.500 dinara.

Istraživanje 'Prostitucija u Srbiji - jedno od mogućih lica' pokazuje da sve one žive u krajnjoj bijedi. 'Potpuno su napuštene od obitelji, nemaju nikakvu mrežu podrške, a spirala nasilja koje trpe počinje praktično od djetinjstva', kaže autorica istraživanja Gordana Stojaković iz Udruženja građana S.T.R.I.K.E. 'Naišle smo na djevojke koje su potpuno nepismene, koje ne znaju brojati, dakle nikakvu drugu mogućnost nemaju. Imaju vrlo problematičan bračni status, a tu su često i beskućništvo, a u nekim situacijama i izbjeglištvo', objašnjava Stojaković za DW.

Žene najčešće kažu da ih je u prostituciju natjerala potreba da prežive jer drugog posla nema. Jedna od njih priča da je počela nuditi svoje tijelo preko interneta tek u pedesetim godinama života. Zbog starosti, kaže, nisu je htjeli zaposliti čak ni kao peračicu posuđa.